Baba

Tényleg erősödik és gyorsabban nő a baba haja, ha levágják?

Valóban segítheti a hajvágás, hogy a kisbaba haja gyorsabban növekedjen és erősebb legyen?
2022. November 19.
baba haj
(Kép forrása: Getty Images)

A Babycenter cikke foglalkozott azzal a tévhittel, hogy segítheti-e azt, hogy a baba haja erősebb és dúsabb legyen, esetleg gyorsabban növekedjen, ha levágják, vagy akár nagyon rövidre vágják.

Ez azonban nem igaz, a haj levágása nincs hatással a hajszálak vastagságára és sűrűségére. A haj a fejbőr alatti szőrtüszőből nő, és a felszínen lévő haj levágása nincs hatással a haj tüszőjére, az abból fejlődő hajra.

Amikor például a leborotvált (nagyon rövidre lenyírt) haj egyszerre nő vissza, azért tűnhet dúsabbnak, mert a hajvégek egyenletesek és a hajszálak egyforma hosszúak. Az egyes hajszálak nyugalmi és növekedési ciklusokon mennek keresztül, ez az oka annak, hogy a természetes növekedés során a hajszálak különféle hosszúságúak lehetnek.

A kisbabáknál egyébként gyakori, hogy a hajuk egy része, vagy akár az egész kihullik, általában 4 hónapos koruk körül. Az új haj növekedése eltarthat egy ideig, és akár a textúrája és a színe is megváltozhat a korábbihoz képest.

De az, ha levágják vagy naponta hajkefével fésülik ki a haját, a haj növekedését nem befolyásolja – ez ugyanis a genetikán múlik.

Forrás: babycenter.com