Baba

P, mint piros popsi

Nem szeretjük, ha a bársonyos babapopsit vörös foltok vagy kiütések csúfítják el, s ez a csecsemőnek is sírós perceket okozhat. Összeszedtük a megelőzési és a gyógyítási módokat.
2010. Október 11.

Minden anyuka ismeri az alapszabályt: ha sír a csecsemő, gondold át a következőket! Éhes? Fáradt? Dajkálásra vágyik? Ha mindent kizártál, nézz bele a pelenkájába! S ha ott nemcsak pisit vagy kakit találsz, hanem piros popsit is, meglelted a nyugtalanság okát. Sok kisbaba keservesen tud sírni a pelenkakiütés miatt, ami az egész családnak nehéz napokat okoz. De mi váltja ki a bababőr elváltozását, amely a halvány pirosságtól az egy-két pöttyön át akár a súlyosan gyulladt, sebes, nedvedző foltokig terjedhet?

Mit mond a bőrgyógyász?

Az érzékeny babapopsi vörössége (a szakzsargonban pelenkadermatitisz, amely a pelenkával fedett területen kialakuló bőrgyulladást jelent) minden esetben gyulladást jelez, ami lehet bakteriális, gombás vagy vírusos eredetű; illetve kivételes esetekben több is egyszerre.

Az okok feltérképezése és a megfelelő krém kiválasztása általában megoldja az “érzékeny” helyzetet. Első körben legjobb a gyerekorvosnak vagy védőnőnek megmutatnod; makacs, visszatérő gyulladás esetén inkább bőrgyógyászhoz fordulj, aki a készen kapható kenőcsök helyett “kikeverőst” is javasolhat. Sok gyerekorvosnak saját popsikrém-kreációja van, amit szintén patikában készítenek, de az nem mindig nyújt megoldást az egyéni esetekre. A bőrgyógyásznak nagyobb tapasztalata van a különböző alkotóelemek használatával kapcsolatban, s így személyre szabottabb és nem mellesleg többnyire pénztárcakímélőbb lesz a gyógyszertári kence.

Pelenkakiütésnél különösen fontos, hogy megtaláljuk a bűnöst a gyulladás hátterében – mondja dr. Pardavi Ágnes bőrgyógyász. – A fertőzés kialakulása több okra vezethető vissza, de minden esetben igaz, hogy azért jöhet létre, mert felbomlik az egyébként is igen érzékeny bababőr egyensúlya. Utána pedig már nincs megállás, a pelenka alatti nedves, sötét közeget imádják a kórokozók.

Ahol nem is gondolnád

Nagyon gyakran a nem megfelelő mosakodó- és mosószerek a hibásak, érdemes tehát minél tisztább anyagokat választani a baba mosdatásához, illetve a bőrével érintkező ruhák, törülközők mosásához. Sokszor az étkezés a ludas. Ha a baba gyomra még nem tud mindent megemészteni, a székletben előforduló emésztetlen darabok okozhatják a gondot: jellemzően a citrusfélék, a paradicsom vagy a tejtermékek. Figyeld meg, mit adsz a babádnak, vagy ha még szoptatsz, mit eszel te! Ha gyanakszol egyes ételekre, győződj meg arról, jelentkezik-e a kiütés utánuk, s ha igen, hagyd el az étrendből a bűnöst!

Gyulladt popsinál mindig gondolni kell a szájpenészre is. Ilyenkor a gyerek szájában kialakuló gombás fertőzés “végigvonul” az egész bélrendszeren, s végül (jellemzően néhány nappal később) a pelenkás területeken is felüti a fejét. Fontos, hogy a szájban, illetve a popsin lévő fertőzést egyszerre kell kezelni. Előbbit általában bórax-glicerines ecseteléssel, utóbbit gombaölő krémmel.

– Ha a gyerek fogzik, beteg vagy az emésztése még nem tökéletes, a bőre is sérülékenyebb, s például a nem teljesen megemésztett táplálékban lévő anyagoktól a kórokozók elszaporodhatnak, így alakul ki a fertőzés – sorolja dr. Miklós Anna gyermekgyógyász.

Vannak súlyosabb, de szerencsére ritka esetek is. Ilyen a vírus okozta szemölcs, az ekcéma vagy az övsömör a pelenkával takart területen, ezek kezelése mindig szakembert igényel.

Krémezd be!

Egyes popsikenőcsök egyszerre több problémát is orvosolnak. Általában a hámosító, gyulladáscsökkentő cink-oxid az egyik alapvető összetevő, a másik pedig a nedvességet távol tartó, zsírozó hatású lanolin vagy csukamájolaj. A további összetevők a szerint alakulnak, hogy mit vesz célba a kenőcs:

Ha “csak” piros a bőr, bevethetők a gyulladáscsökkentő (Neogranormon, Bepanthen) vagy fertőtlenítő krémek (ilyen a Betadine, Sudocrem).

Gombafertőzésnél a gombaellenes kenőcsök (a gyerekorvos javasolta készen kapható kenőcs vagy bóraxtartalmú gyógyszertári krémek).

Csúnyább sebeknél, amikor már a hám is sérült, jöhetnek a hámosítók (például Neogranormon, Sudocrem). Fontos, hogy a gyakran használt Neogranormon minimálisan ugyan, de hormont is tartalmaz, ezért folyamatos használatát nem ajánlják.

Nem gyógyuló vagy visszatérő, komolyabb panaszokat okozó gyulladásnál a bőrgyógyász szteroidos krémet is javasolhat. Ez egy-két nap alatt elmulasztja a panaszokat, de figyelni kell, hogy a szert fokozatosan hagyjuk abba, ne egyik pillanatról a másikra, és utána is gondosan ápoljuk a területet, mert a szteroid vékonyítja a bőrt, így megint védtelenné válhat.

Kiegészítő kezelésként homeopátiás szerek is szóba jönnek, amit a bőrtípustól és az okoktól függően szakember javasolhat.

9 megelőző tipp

A lehetséges okok elkerülése már fél siker!

 1. Igyekezz gyakran pelenkát cserélni, ne hagyd túl sokáig a babán a pisis vagy kakis pelust!
 2. Jó időben vagy meleg lakásban minél többet hagyd meztelenkedni a babád, a sok szellőztetés és a napsütés mindig jót tesz a bőrnek, a gyulladás pedig gyorsabban gyógyul.
 3. Tartsd távol a nedvességet, ahogy csak tudod! A popsikrémek zsírosságuk miatt mind alkalmasak erre, de ha nagy a baj, bevetheted a házi praktikákat is, kenhetsz olajat vagy disznózsírt a pelenka alá, különösen éjszakára, amikor az átlagnál tovább kell kitartania egy pelenkának.
 4. Akadnak gyakran és hígat kakiló, nagyon érzékeny bőrű kisbabák, náluk különösen figyelni kell a gyakori tisztába tevésre és a bőr védelmére.
 5. Lehet, hogy elég, ha tiszta, meleg vízzel mosod le a baba bőrét. Ha többre van szükség, próbálj minél “tisztább”, természetesebb mosakodószereket használni, és amikor csak lehet, válaszd a kevésbé agresszív mosószereket!
 6. Öblítőszert sose használj a baba bőrével érintkező holmikhoz, hiszen az mosás után is a textilszálak közt marad!
 7. Használj vizes, illatanyagmentes vagy olajos törlőkendőt, és távolítsd el mindig gondosan a kenőcsmaradványokat!
 8. Ne kend be vastagon a popsit, mert csak a pelenka nedvszívó képességét csökkented!
 9. Ha a felsoroltak nem használnak, válts pelenkamárkát, vagy próbáld ki a mosható pelust. Legjobb, ha a moshatót szabadban szárítod.

A cikket, más izgalmas témákkal együtt – a Kismama magazin 2010. októberi számában olvashatod.

Kapcsolódó cikkeink:

 • Gondok a pelenka alatt
 • 3 fontos kérdés a babapopóról
 • Piros a popója. Mit csinálok rosszul?
 • Ha piros a popsi
 • Forrás: Kismama magazin