Egyéb

Milyen tünetei lehetnek a szenzoros feldolgozási zavarnak?

Hogyan lehet felismerni a szenzoros feldolgozási zavar tüneteit a gyermeknél?
2022. Július 30.
Milyen tünetei lehetnek a szenzoros feldolgozási zavarnak? (Fotó: Getty Images)

Ainsley Hawthorn, a szenzoros tanulmányok nemzetközi szakértője a szenzoros feldolgozási zavar felismeréséhez (SPD) is segítségképpen az SPD tüneteiről a Psychology Today-en megjelent írásában. A szakember szerint a szenzoros feldolgozási zavar esetén a test érzékszerveitől származó jeleket vagy nem észlelik, vagy ezek nem kényelmesek, vagy nem felismerhetőek. A. Jean Ayres úttörő foglalkozás-terapeuta úgy írta le az SPD-t, mint “közlekedési dugót csúcsidőben”, ahol a szenzoros (érzékszervi) jelek gyors és állandó áramlása az agyba akadályozottá vagy szervezetlenné válik.

Az érzékszervi feldolgozás bizonyos eltérései normálisnak tekinthetők a szakértő szerint, hiszen nincs két ember, aki pontosan ugyanúgy éli meg a világot, amihez olyan példákat hoz, mint hogy lehet, hogy jobban szeretjük, ha meleg a lakás hőmérséklete, míg a barátunk inkább a hideget szereti; vagy előfordulhat, hogy a kisgyerek elutasítja a pépes ételeket, és helyette a szilárd állagúakat szereti. Az ehhez hasonló kisebb sajátosságokat a környezet apró változtatásaival vagy az ismeretlen érzésekhez való fokozatos hozzászoktatással lehet kezelni.

A szenzoros különbségek csak akkor emelkednek a rendellenesség szintjére, ha zavarják a mindennapi életet, és korlátozzák a gyermek képességét arra, hogy a környezetében boldoguljon. Ilyen esetekben a közbeavatkozás javíthatja a tanulást, a fejlődést, és az általános jólétet.

Melyek lehetnek a tünetei a szenzoros feldolgozási zavarnak?

Az SPD hatással lehet egy vagy több érzékszervre. A hagyományos öt érzékszerven túl olyan érzetekre is, mint a testhelyzet érzete (propriocepció), az egyensúly (equilibriocepció), a hőmérséklet (termocepció), a fájdalom (nocicepció) vagy a belső szervek (interocepció).

Az állapot megnyilvánulhat a következő módokon:

1. Túlérzékenység az érzékelésre; egy olyan érzettől, amelyet a legtöbben elviselhetőnek találnának, nagyon kényelmetlenül érezheti magát.

 • A gyermeket könnyen eláraszthatják a túl színes vagy zajos helyek, mint például a játszótér vagy a szupermarket.
 • A gyermek öklendezhet bizonyos ételek állagától.
 • Könnyedén megriadhat a hirtelen zaj, érintés vagy mozgás miatt.

2. Nem eléggé érzékeny az érzékelésre, ami az egyik részről vezethet visszahúzódáshoz, a másik részről pedig érzéskereséshez.

 • A gyermek küszködik a bilire szoktatással.
 • Nehezére esik kívül maradnia mások személyes teréből.
 • Rágja a körmét, a haját, vagy a ruháját.

3. Az érzetek megkülönböztetésének kihívásai.

 • A gyermek nehezen olvas, különösen hangosan.
 • Félreértelmezi a kérdéseket, vagy összekeveri a hasonló hangzású szavakat.
 • Érintéssel nem tudja megkülönböztetni a hasonló tárgyakat, például két különböző értékű aprópénzt.

4. Motoros zavarok, beleértve az egyensúlyi, a testtartási vagy a koordinációs problémákat.

 • A gyermek gyakran beleütközik a dolgokba.
 • Nehezen tanul új mozgásokat.
 • Nehézségei vannak a finommotorikus feladatok, például a rajzolás vagy az írás során.

Egy SPD-s gyermeknek több ilyen tünete is lehet egyszerre. Előfordulhat, hogy túlzottan erősen reagál az egyik érzésre, vagy nem eléggé reagál egy másikra, esetleg nem tudja megállapítani, mikor érzi magát éhesnek, vagy kínosan egy testmozgás végzése közben.

Hogyan lehet diagnosztizálni a szenzoros feldolgozási zavart?

A szakember szerint az SPD diagnosztizálása kihívást jelenthet, mert az orvosok nem értenek egyet azzal kapcsolatban, hogy önálló rendellenességként kell-e elismerni, vagy egyszerűen olyan tünetek összességeként, amelyek gyakran olyan állapotok mellett fordulnak elő, mint az autizmus, a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD), a poszttraumás stressz rendellenesség (PTSD), a hangulati zavarok, a tanulási zavarok és a diszlexia, a Down-szindróma, a törékeny X-szindróma, és a gyermekkori agyi bénulás.

Ha a gyermeknek nehézségei vannak a szenzoros feldolgozással, először ki kell zárni az orvosi okot. Az egészségügyi állapot vizsgálata után az orvos, a foglalkozási terapeuta, vagy az SPD-ben jártas fizioterapeuta szűrést végezhet, amely ellenőrzi az érzékszervi feldolgozási nehézségeket, hogy meg tudják mondani, hogy a gyermek számára előnyös lenne-e a kezelés.

Hogyan lehet kezelni a szenzoros feldolgozási zavart?

Az SPD elsődleges kezelése a szenzoros integrációs terápia, képzett foglalkozási- vagy fizikoterapeutával. Az SPD-ben szenvedő egyént strukturált módon érzékszervu stimulációnak teszik ki, hogy segítsenek neki alkalmazkodni a különböző típusú szenzoros érzetekhez, és különbséget tenni köztük. A terapeuta kezdetben felméri a gyermek tüneteit, akár megfigyeléssel, akár teszteléssel, hogy meghatározhassa a konkrét kihívásokat, majd személyre szabott kezelési tervet készíthessen.

Forrás: psychologytoday.com