Gyermekbetegségek

E. coli fertőzés gyereknél: tünetek és kezelés

E. coli-fertőzés alatt az Escherichia coli csoportba tartozó baktériumok okozta fertőzést, vastagbélgyulladást értjük. Milyen tüneteket okoz a gyereknél?
2017. Szeptember 21.

E. coli fertőzés is megbújhat a kisgyerek hasfájása mögött

Ez a baktérium a normális bélflóra legfontosabb tagja, a születés után néhány nappal telepszik meg a vastagbél nyálkahártyáján. Fontos élettani szerepet tölt be a B- és K-vitamin termelésével, illetve a bélflóra egyensúlyának fenntartásával. Viszont bármilyen fontos szerepe van a belekben, a bélcsatornán kívüli szervekben gennyes, gyulladásos kórfolyamatokat hozhat létre. Ismeretesek betegséget okozó E. coli baktériumtörzsek is, amelyek jellemzően hasmenéssel járó bajokat váltanak ki, a leggyakrabban újszülötteket és kisgyerekeket betegítenek meg.

Az E. coli fertőzés tünetei gyerekeknél

A betegség lappangási ideje bizonytalan, általában egy-hét nap, de a fertőzött csecsemő akár hosszabb ideig is tünetmentes maradhat. Az első panasz az étvágytalanság és a hányás, majd a napi három-hét székelés. A széklet kevésbé vizes, inkább lágy és eléggé híg. Az E. coli fertőzést általában nem kíséri láz, kivéve, ha toxintermelő típusról van szó. Utóbbi lázat, komoly hasi fájdalmat, véres hasmenést is okozhat. A kórkép nagy súlyvesztéssel jár, súlyos esetekben alultápláltság is kialakul miatta.

Az E. coli fertőzés diagnózisa, kezelése

A diagnózis felállítása mikrobiológiai vizsgálattal, széklettenyésztéssel történik. Az E. coli fertőzés kezelése főként tüneti, feladata a kiszáradás megelőzése, az ionháztartás rendbetétele. Az elektrolitpótlásban nagy szerepük lehet a patikákban kapható rehidráló szereknek: ezek lerövidíthetik a hasmenés időtartamát, segíthetnek megelőzni a szövődményeket. Ha a kórokozó nem toxintermelő típus, akkor a gyerek bélmozgást csökkentő, székfogó gyógyszert is kaphat. Ha a hasmenés pár nap alatt nem csillapodik, antibiotikus kezelés kerülhet szóba.A toxintermelő baktériumoknál gyakran kórházi kezelésre van szükség. Ezen esetekben fontos, hogy antibiotikumot ne kapjon a kicsi, mivel a baktériumok szétesése miatt rövid idő alatt nagy mennyiségű toxin szabadulhat fel, ami súlyos állapotot eredményezhet. Kórházi kezelés során a folyadékpótlás hatékonyabban, hányás esetén infúziósan is megoldható.

Így előzhető meg az E. coli fertőzés

Szappannal, folyó vízzel végzett alapos kézmosással jelentősen csökkenthető a fertőzés kockázata, ezért erre fokozottan ügyelni kell élelmiszerekkel való érintkezés előtt és után, étkezés előtt, WC-használat után, állatokkal, állatok eszközeivel és ürülékével való érintkezést követően. Kulcsfontosságú, hogy a húsféléket alaposan át kell sütni vagy meg kell főzni fogyasztás előtt, mert a sütés-főzés elpusztítja a kórokozókat. Emellett minden héjas gyümölcsöt és zöldséget meg kell mosni folyó vízben, különösen azokat, amelyeket nyersen fogyasztotok.

Tipp anyának, ha E. coli fertőzése van a gyereknek

A keresztszennyeződés elkerülése érdekében használj külön vágódeszkát a nyers húsokhoz és a megfőzött, megsütött húsokhoz, illetve a friss zöldségekhez. Az ételkészítéshez használatos eszközöket használat után mosószeres vízzel alaposan meg kell tisztítani és ki kell szárítani.Szaklektor: dr. Harasta Edit sebész, gasztroenterológusKapcsolódó anyagok:

Forrás: Kismama magazin – Gyermekbetegségek különszám.