Kisgyerek

5 dolog, amit az anyukájuktól örökölnek a gyerekek

Vannak, akik örülnek ennek, mások viszont kevésbé lelkesek.
2022. Február 22.
Ennyi mindenben hasonlítanak a gyerekek az anyukájukra (Fotó: Getty Images)

A genetika számtalan csodát rejt magában, az egyik legszebb pedig az, hogy nem mindig kiszámítható. Szerencsére ma már rendkívül fejlett kutatási módszerekkel dolgoznak a szakemberek, ezért bizonyos dolgokról kiderítették, hogy nagy valószínűséggel az anyukájuktól öröklik a gyerekek. Te is kíváncsi vagy, melyek ezek?

1) Balkezesség

Egyáltalán nem számít ritkaságnak a balkezesség, az öröklődése viszont igen furfangos módon történik. Ha az apuka balkezes, viszonylag csekély az esély arra, hogy a kicsi is az lesz, ám ha az anyukának dominánsabb a bal keze, sokkal nagyobb valószínűséggel lesz ez igaz a gyerekükre. Ha mindkét szülő balkezes, az a meglepő, ha az utódjuk nem az lesz!

2) Vércukorszint

A cukorbetegség egyike azoknak az egészségi problémáknak, amik örökölhetők. Ha az édesanya is érintett az I-es típusú, azaz veleszületett cukorbetegségben, nagyobb eséllyel áll majd fenn diabétesz a születendő gyermeknél, mintha az apuka lenne cukorbeteg. A II-es típusú cukorbetegség inkább fiatal felnőttkorban alakul ki és többnyire az életmóddal függ össze, nem pedig a génekkel – igaz, a hajlamot ebben az esetben is hozhatják otthonról a betegek. 

3) Alvási szokások

Kevesen tudják, pedig igaz, hogy az alvási mintázat is örökletes tényezőkön múlik, akár jó, akár rossz alvók a szülők. Úgy tűnik a kutatási eredmények alapján, hogy ezen a téren is erőteljesebben érvényesülnek az anya vonásai, vagyis nagyobb valószínűséggel örökli tőle az alvásigényt és az alvás minőségét a gyermek. Ez nem túl jó hír azoknak az anyukáknak, akik nehezebben alszanak el esténként vagy nyugtalanul töltik a pihenésre szánt időt, de mindenképpen jó, ha tudnak róla!

4) Az öregedés folyamata

Nem véletlenül mondják sokan, hogy azért vannak remek formában, mert jó géneket örököltek! Sokan nem is gondolják, pedig igaz, hogy az öregedés fizikai jeleinek kialakulása szorosan összefügg azzal, hogyan idősödik az édesanya. A szarkalábak, a nevetőráncok, a bőr és a haj állagának változása nagyobb valószínűséggel az anyukáéval fog megegyezni. Persze mondanunk sem kell, hogy ez önmagában nem elegendő: megfelelő fényvédelemre, helyes táplálkozásra és rendszeres fizikai aktivitásra van szükség a fiatalos külső hosszú távú megőrzéséhez, az anyától hozott gének azonban meghatározóak, hogy ki milyen gyorsan öregszik.

5) Temperamentum

Minden ember személyisége összetett, számos tulajdonságot hoz magával az édesanyjától és az édesapjától, bizonyos dolgok kialakulására pedig a környezet van nagy hatással. Tudományos kutatások szerint azonban elmondható, hogy mindannyiunk alaptermészete az édesanyánkéra hasonlít leginkább, még akkor is, ha nem teljesen egyezik meg vele. Ha ez nem túl biztató hír, nincs ok kétségbe esni, hiszen jó példával rendkívüli módon formálhatók a gyerekek, főleg akkor, ha kicsik koruktól kezdve, következetesen tanítjuk meg nekik például az indulatok kezelését vagy az erőszakmentes kommunikációt.