28. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

28 hetes terhesség

Itt az ideje, hogy újra tanulj aludni, és ez nem lesz egyszerű feladat. Ha az éjjeli fürdőszobai séták és a rendszeres vízivás mellett végre álomra hajtanád a fejed, sehogy sem megy az elhelyezkedés. Az egyetlen megoldás a kipárnázás technikája: mind a pocaknak, mind a lábnak jót tesz, ha alá van támasztva. Ez persze csak első hallásra ilyen egyszerű. A párnák csúszkálnak, elmozdulnak az éjszaka folyamán, ezért érdemes már most beszerezni vagy kölcsönkérni egy szoptatós párnát. Ez apró hungarocell gyöngyökkel van töltve, amelyek segítségével körbe lehet bástyázni a hasat, és – ha elég nagy méretű – a lábat is kényelmesen fel lehet vele polcolni. Egy másik szempont, hogy míg a párnák méretüknél fogva esetleg kiszorítják a papát az ágyból, a szoptatós párna mellett elég hely jut mindkettőtök számára. Ha eddig nem történt meg, most mindenképp esedékessé válik a hüvelyi vizsgálat, amelynek során a szülésznő vagy az orvos a méhszáj zártságáról győződik meg. A vizit alkalmával regisztrálja a magzat növekedésének és a kismama gyarapodásának mértékét, és ellenőrzi a magzati szívhangot. Ha a második vérkép vashiányos állapotot tárt fel, el kell kezdeni a vas pótlását a D-vitamin adagolásával együtt.

28 hetes magzat

A kicsi ezen a héten körülbelül 35 cm hosszú és 1100 grammot nyom. További zsírrétegeket szed magára, most már testének 2-3%-át teszi ki a zsírszövet. Az izmok tónusa is fokozatosan fejlődik. A magzati agytekervényei és barázdái egyre jobban fejlődnek, terjeszkednek. Ha most születne meg, már képes lenne önállóan lélegezni, bár még erősen meg kellene harcolnia a levegővételért.

Jó tudnod

Gyermekgondozási segélyre(azaz GYES-re) jogosult a szülő a gyerek 3. életévének betöltéséig. A GYES összege 28.500 Ft. Ikergyerekek esetén a korhatár kicsit ki van tolva – a tankötelessé válás évének végéig, de maximum a 10. évig jár a GYES. Ikreknél az összeg is más: egyetlen GYES-nek számít, de a gyerekek számával fel kell szorozni az alap összeget, és az így kapott végösszeget folyósítják havonta. (Például 2 ikergyermeknél már 57.000 Ft-ot utalnak.) Tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermeknél is tágabb időintervallumról beszélhetünk: a gyerek 10. életévig folyósítják az igénylőnek az ellátást. Nemcsak a szülő, a nagyszülő is kérhet GYES-t, de csak akkor, ha a gyerek már elmúlt 1 éves és gondozása a szülő háztartásában történik, valamint szülei a gyermekgondozási segélyről lemondanak a nagyszülő javára. A gyermekgondozási segélyben részesülő – ide nem értve a nagyszülőt – kereső tevékenységet a gyermek egyéves koráig nem folytathat. A gyermek egyéves kora után az időkorlátozás megszűnik – tehát teljes munkaidőben dolgozhat és a GYES-t is kapja. 2013. december 31. után született gyerekeknél jár a nagyobb testvér után a GYES, de a GYED is párhuzamosan. 2014. január 1. után születettek gyermekek esetében pedig együtt folyósítható a CSED és a GYES. (De maximum 2 GYES folyósítható egyszerre.) A GYES-t az illetékes kormányhivatalnál kell igényelni.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória