37. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

 

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

 

37 hetes terhesség

 

 

A 37. hét végére a magzat orvosilag érettnek számít, ezért ha megindul a szülés, már nem próbálják késleltetni a kicsi világra jövetelét. Kérd meg kezelőorvosodat vagy a szülésznődet, hogy mutassa meg a vajúdót, a szülőszobát és a mosdót illetve zuhanyzót, hogy rendelkezz bizonyos helyismerettel, mire a kórházba kerülsz. A baba ekkorra már elhelyezkedett a szülési pozícióban. Ha a farfekvést “választotta”, az orvos valószínűleg “csak” javasolni fogja a császármetszést, ha azonban harántfekvésben helyezkedett el, biztosan elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás. Ma már egyre több esetben végeznek császármetszést – itthon az összes szülés 30-35%-ában! – ezért érdemes átfutni az alapvető tudnivalókat. Altatást szinte csak sürgősségi esetben végeznek. Ha a kismama már korábban epidurális fájdalomcsillapításban részesült, akkor a beültetett kanülön keresztül kapja meg a további érzéstelenítőt. Ellenkező esetben egy úgynevezett spinális injekciót kap szintén a csigolyák közötti résen keresztül az alsó háti szakaszon, általában már a műtőben. A műtéti előkészületekhez hozzátartozik az infúzió bekötése, a szeméremszőrzet borotválása és a katéter felvezetése a húgycsőbe. A kismama semmit nem lát a beavatkozásból, mert a műtőasztal felett a válltájékon egy “függönyt” hoznak létre: ez egy határt képez a steril és a nem steril terület között. Ha az apa is benn van a műtőben, ő a kismama feje mellett foglal helyet. A metszés az esetek döntő hányadában haránt irányban történik, és az egy órás beavatkozás nagy részét a seb zárása tölti ki: a baba gyakorlatilag percek alatt jön világra.

 

37 hetes magzat

 

 

Ha a baba ezen a héten jönne a világra, már nem számítana koraszülöttnek. Súlya még gyarapszik, ám nem szabad elfelejteni, hogy a születési hosszt és súlyt tekintve igen nagy egyéni változatosságok mutatkoznak. A koordinációs készség a 37. hétre olyan fejlett, hogy a magzat bármit meg tud ragadni az ujjaival. Ha fényt érzékel a méhen belül, arrafelé fordul. A kicsi feje ekkorra már elhelyezkedett a kismedencében, ezért az édesanya légzése is könnyebbé válik, ahogy a méh “visszavonul” a rekeszizom alól.

 

Jó tudnod

 

 

Lehet, hogy már összekészítetted a kórházi csomagodat, de legyen rá gondod, hogy a kezed ügyében – és lehetőleg egy helyen – legyen minden, ami megkönnyítheti a vajúdás időszakát. A legfontosabb a meleg zokni, mert a vajúdó kismama könnyen felfázhat a folyosói séták alatt. Legyen a piperetáskádban egy csomag frissítő kendő, hogy le tudd hűteni magad, illetve hajgumi és csat, ha hosszú a hajad. A rágcsálnivaló – csokoládé, keksz vagy szárított gyümölcs – nem csak neked lesz áldásos, de a párodnak is, aki nem fog elkóricálni a kórházban automatát keresgélve két perccel azelőtt, hogy begurítanának a szülőszobára. Ugyanezen megfontolásból érdemes a táska mellé készíteni két üveg ásványvizet is. Ne feledkezzetek meg a videokameráról, illetve a telefonról – töltővel együtt. Továbbá ha az őssejt levétel mellett döntöttetek, a mintavételi csomagot is feltétlenül készítsd oda a kórházi pakkhoz.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória