Terhesség

A magnézium az alvásban is segít

A magnézium (Mg) létfontosságú az egészségünkhöz és az életben maradásunkhoz, többek között az idegrendszer működéséhez is elengedhetetlen. A terhesség alatt megnő a szükséges mennyiség. Miért kell kiemelten figyelni a megfelelő bevitelre?
2018. November 20.
Az alvásgondokon is enyhíthet a magnézium

A várandósság során ráadásul az anya szervezete a magzat igényeit is ki kell elégítse, így a terhességgel a magnéziumigény is jelentősen megnő – hangsúlyozza Ratkó Tünde szülésznő. A pótlást megoldani nem épp egyszerű feladat, hiszen a magnéziumtartalom – ahogyan minden vitamin, nyomelem és ásványi anyag tartalom is – jelentősen csökkent az élelmiszerekben az elmúlt időszakban, köszönhetően a tömegtermelésnek, és a környezeti ártalmaknak.

A pótlásra ma már a legtöbb szakember javasol valamilyen vitaminkészítményt, ám azok között mindenképpen rangsorolni kell. Olyat válasszunk, mely a magnéziumot (is!) biológiailag aktív, szerves formában tartalmazza (pl.: magnézium – citrát), mivel így a felszívódásai aránya jelentősen javul. Fontos a készítmény komplexitása is, hiszen az egyes anyagok felszívódását más anyagok segítik elő. Mindezek mellett pedig az is fontos, hogy a várandósság három trimeszterének eltérő igényeit megfelelően legyen képes kiszolgálni a készítmény.

Miben segít a magnézium a terhesség alatt?

  • Magas vérnyomás, agy és koszorúérgörcs: a magnézium egyik hatása, hogy megakadályozza azokat a kisizomgörcsöket, melyek többek között felelősek lehetnek az agyérgörcsökért is. A megfelelő magnéziumbevitellel ezek a mellékhatásai a várandósságnak nagy eséllyel kikerülhetőek.
  • Görcs: ha már érgörcs, természetesen a magnézium az izmok görcsein is segít. Ez fontos abból a szempontból, hogy nem kell a lábikragörcsökre ébrednünk éjjel, de még fontosabb, hogy megakadályozza a korai méhösszehúzódásokat is, így elejét veheti a koraszülésnek, vagy a vetélésnek. Éppen ez a hatása az, ami miatt, bár végig javasolják a várandósság alatt, a szülés várható időpontja előtt két héttel már nem szabad a fokozott adagot bevinni a szervezetbe.
  • Asztmás roham: ebben az esetben is egyfajta görcsről van szó, csak éppen ez a légvételt érinti. Az asztmás betegek esetében a magnézium bevitele, illetve megfelelő bevitele kiemelten fontos.
  • Lassú fejlődés: a magnézium nem csak az anya szervezetének fontos, hanem a babának is. Minden nyomelem, ásványi anyag és vitamin hozzájárul ahhoz, hogy a csöpp kis élet megfelelően fejlődjön. A magnézium hiánya, vagy alacsony szintje esetében a fejlődés is lelassul, szélsőséges esetben visszamaradott baba születését eredményezheti.
  • Szív és cukorbetegség: a várandósság során kísérő betegségek is felléphetnek az arra hajlamosoknál. Ilyen a terhességi cukorbetegség, de ide sorolhatóak egyes szívbetegségek is. A magnézium ezeknek a kóroknak a kialakulási esélyét jelentősen képes csökkenteni.
  • Alvás: A kismamák az alvással sokszor hadilábon állnak. Ennek alapvető oka maga a várandósság okozta változások a testben, de sokszor kiderül, hogy a háttérben magnéziumhiány is fennáll. A magnézium ugyanis fontos a pihentető alváshoz is, hiányában koncentrációzavar, fáradság, rossz alvásminőség és az ezekből következő ingerültség és depresszió is felléphet.

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: ratkotunde.hu