Terhesség

Biztonságos az energiaitalok fogyasztása a terhesség alatt?

Az emberek világszerte isznak energiaitalokat, hogy növeljék a sportteljesítményüket, fokozzák a szellemi koncentrációt és az éberséget, vagy csak azért, mert szeretik az ízét. De szabad-e energiaitalokat fogyasztani terhesség alatt?
2022. Június 13.

A szakértők azt javasolják, hogy terhesség alatt kerüljük az energiaitalokat a magas koffeintartalom és más összetevők miatt. Ráadásul a legtöbb energiaital-gyártó a termék címkéjén is jelzi, hogy nem ajánlatos a fogyasztásuk a terhesség alatt. Méghozzá az alábbi okok miatt.

A méhlepényen keresztül az energiaitalok összetevői is átkerülnek a magzathoz. Bár az olyan összetevőkkel kapcsolatban, mint a koffein már végeztek kutatásokat, de más összetevőkkel kapcsolatban nem teljesen tudható még minden hatás. Mivel a különböző energiaitalok különböző összetevőkből állnak, ráadásul a mennyiségük is különböző, szinte lehetetlen lenne minden egyes energiaital-terméket külön-külön megvizsgálni. A szakértők azonban egyetértenek abban, hogy a terhesség alatt az energiaitalok minden fajtája kerülendő.

Stressz

Azokban a vizsgálatokban, amelyekben vemhes egerek a terhességük alatt naponta kis mennyiségű energiaitalt kaptak, az újszülött egereknél oxidatív stressz, szövetkárosodás és szorongás jelentkezett.Bár a vizsgálatot állatokon végezték, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az energiaitalok fogyasztása terhesség és szoptatás alatt az emberekre is negatív hatással lehet.

Magas koffeinszint

Az Amerikai Táplálkozástudományi Akadémia (American Academy of Nutrition of Dietetics) szerint energiaitalnak minősül minden olyan ital, amely az energia növelésére szánt stimulánst vagy vitaminokat tartalmaz. A magas koffeinszint terhesség alatti ismert kockázatai és az egyéb összetevők ismeretlen veszélyei miatt azt tanácsolják, hogy terhesség alatt kerüljék az energiaitalokat.

Szív- és érrendszer

Számos tanulmány vizsgálta a szív- és érrendszeri reakciókat azokon az embereken, akik cukorral édesített energiaitalokat fogyasztanak. E vizsgálatok eredményei azonban az energiaital típusától és az alkalmazott mérőeszközöktől függően eltérőek.

Egyes tanulmányok megnövekedett szisztolés vérnyomást és fokozott szívverést dokumentáltak az energiaitalok fogyasztása után. Bár a vizsgálatokat nem terhes kismamákon végezték, a kardiovaszkuláris reakciók terhesség alatt aggasztóak, ezért bölcs dolog terhesség alatt kerülni az olyan stimulánsokat, mint az energiaitalok.

Koffein

Az energiaitalok egyik fő aggálya a terhesség alatt a koffein mennyisége. Egy 5 dl-es energiaital például 70-240 mg koffeint tartalmazhat. Összehasonlításképpen: egy 3,5 dl-es dobozos kóla körülbelül 35 mg koffeint, egy csésze kávé pedig körülbelül 100 mg koffeint tartalmaz.

Mesterséges édesítőszerek

Egyes energiaitalok mesterséges édesítőszereket tartalmaznak, ilyen például az aszpartám, a szacharin, a stevia vagy a szuklaróz.

Az orvosok a legtöbb mesterséges édesítőszert mértékkel ugyan, de biztonságosnak tartják a terhesség alatt, kivéve a szacharint, amelyet terhesség alatt kerülni kell. A szacharin ugyanis rákkeltő és áthalad a méhlepényen.

Cukor

Ha az energiaitalok nem tartalmaznak mesterséges édesítőszert, akkor cukor van bennük. A túl sok cukor hozzájárulhat a túlzott súlygyarapodáshoz.

Ezen túlmenően a felesleges cukor problémát jelenthet a terhességi cukorbetegségben szenvedők számára.

Taurin

Egyes energiaitalok taurint tartalmaznak. Ez az esszenciális aminosav természetes módon megtalálható az állati eredetű élelmiszerekben (például a húsokban és a tejtermékekben), és támogatja az idegrendszeri fejlődést.Bár biztonságos, ha olyan élelmiszerekben fogyasztják, amelyek természetes módon tartalmazzák, a taurin terhesség alatti hatásairól étrend-kiegészítő formájában és energiaitalokkal kombinálva keveset tudunk. A a taurin kiegészítő formában történő szedése azonban befolyásolhatja az anyagcserét és megterhelheti a veséket, ami azt jelenti, hogy a terhesség alatt a legjobb elkerülni a taurin-kiegészítőket.

Ginseng

A ginzeng egy ázsiai gyógynövény-kiegészítő, amelyet évezredek óta használnak. Hosszú távú biztonságossága nem ismert; néhány állatkísérlet azonban arra utal, hogy születési rendellenességeket okozhat.A ginseng mellékhatásai közé tartoznak többek között: étvágytalanság, vérnyomás-ingadozás, mellfájdalom, fejfájás, álmatlanság.

Ennek eredményeképpen a szakértők azt javasolják, hogy a terhes vagy szoptató nők kerüljék a ginzeng szedését.

Ginkgo Biloba

Ez a gyógynövény a ginkgo fa leveleiből származik, és Kínában évszázadok óta használják. Egyesek azt állítják, hogy javítja a memóriát, azonban a kutatások nem támasztották alá ezeket az állításokat.

Mellékhatásai közé tartoznak: allergiás bőrreakciók, gyomor-bélrendszeri zavarok, fejfájás

Mivel a terhesség alatti vizsgálatok korlátozottak, kerüljük a fogyasztását.

L-karnitin

Az L-karnitin egy aminosavból származik, és az energiatermelésben játszik szerepet. Gyakran adják energiaitalokhoz a sportteljesítmény javítása érdekében, bár a legtöbb vizsgálat nem mutatott ki hatást a fizikai teljesítményre. Napi 3 grammnál nagyobb mennyiség szedése mellékhatásokhoz vezethet, többek között: hasi görcsök, hasmenés, hányinger, hányás.

Yohimbe

A yohimbe egy Afrikában őshonos örökzöld fa kérgéből származik. Általában fogyókúrás termékekben és energiaitalokban használják. Támogatói szerint segíthet a sportteljesítmény növelésében, de nincs elegendő kutatás ezen állítások alátámasztására.A yohimbe fogyasztásával szívrohamokat és görcsrohamok kialakulását hozták összefüggésbe. Ezeken a súlyos mellékhatásokon kívül a yohimbe a következőket is okozhatja: szorongás, magas vérnyomás, szapora szívverés, emésztési problémák.

B-vitaminok

A B-vitaminok segítenek a szervezetnek felhasználni a táplálékból származó energiát. Az energiaitalokban használt B-vitaminok adagja azonban meghaladhatja az ajánlott napi bevitelt. Ezen túlmenően, bár a gyártók azt állítják, hogy a vitaminok fokozzák a teljesítményt, nem áll rendelkezésre elegendő kutatás ezen állítások alátámasztására.

Mivel az energiaitalok az ajánlottnál nagyobb dózisban tartalmazhatnak B-vitaminokat, a legjobb, ha terhesség alatt kerüljük őket.

Guarana

A guarana növényi eredetű koffeinforrás. A guarana növény négyszer annyi koffeint tartalmaz, mint a kávébab. Serkentő hatása miatt gyakran adják energiaitalokhoz. Az erős koffein miatt a várandósoknak kerülniük kell a guarana fogyasztását.

Mi a helyzet a szoptatás alatti energiaital fogyasztással?

Csábító lehet energiaital fogyasztása az energia és az éberség növelése érdekében, ám az energiaitalokban lévő koffein átjuthat az anyatejbe.Egyes csecsemők érzékenyek lehetnek a koffeinre, és az anyatejben lévő koffeintől ingerlékenyek lehetnek, illetve alvászavarokat is okozhat. A Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) azt ajánlja, hogy szoptatás alatt a napi koffeinbevitelt 200-300 mg-ra korlátozzák, ami körülbelül két-három csésze kávét jelent.Ezenkívül az energiaitalok gyakran tartalmaznak más növényi összetevőket, amelyek kölcsönhatásba léphetnek a koffeinnel és más kiegészítőkkel, beleértve a vitaminokat is.

A szakértők és az energiaital-gyártók azt tanácsolják, hogy terhesség és szoptatás alatt ne fogyasszunk energiaitalokat. Ennek oka, hogy az olyan összetevők, mint a magas koffeintartalom, a gyógynövények és a vitaminok nem biztonságosak terhesség és szoptatás alatt. Olvassuk el minden esetben figyelmesen a termék címkéjét, és terhesség alatt korlátozzuk a napi koffeinbevitelt 200 mg-ra.A terhesség és a szoptatás során alacsony energiaszintet és álmatlanságot tapasztalhatunk, így érthető, hogy a szülők olyan megoldásokat keresnek, mint az energiaitalok, amikor különösen fáradtnak érzik magukat. Az energiaitalok kockázatai azonban nagyobbak, mint az előnyei terhesség vagy szoptatás idején, ezért érdemes más alternatívákat fontolóra venni.(Cikk forrása: verywellfamily.com)