Terhesség

Hányadik héten derül ki a baba neme?

Volt idő, nem is olyan régen, amikor még a baba megszületésének pillanatáig kellett várni arra, hogy kiderüljön milyen nemű a gyerekünk. Ma már ez nem így van, aki szeretné, a terhesség viszonylag korai szakaszában megtudhatja, hogy fiút vagy lányt vár.
2019. Március 05.
Hányadik héten derül ki a baba neme?

Az ember 46 kromoszómával rendelkezik, ebből 22 pár ún. szomatikus, és két nemi kromoszómából tevődik össze. Az hogy kisfiú vagy kislány születik-e, ez a két nemi kromoszóma határozza meg, amelyeket X-nek és Y-nak hívunk. A petesejt mindig egy X, míg a spermium vagy X, vagy Y nemi kromoszómát hordoz. Ha tehát egy petesejtet X kromoszómával rendelkező spermium termékenyít meg, akkor kislányunk lesz (XX), míg ha Y nemi kromoszómát hordoz, akkor fiunk (XY) lesz.

Nem is olyan régen egészen a születés pillanatáig semmit nem lehetett arról tudni, hogy lányunk vagy fiunk születik, ma már azonban viszonylag korán megtudhatják a szülők leendő gyermekük nemét.

A 12.heti ultrahang vizsgálat meglehetősen komplex, ekkor jó eséllyel látható és megállapítható a baba neme. Ha ekkor mégsem elég egyértelmű a helyzet, akkor a magzat nemének kifürkészésére a 16.heti ultrahangon már nagy a valószínűség. Ha árnyékot vet a köldökzsinór vagy rejtőzködik a baba (értsd: olyan pózban van, hogy képtelenség 100 százalékos bizonyossággal megmondani a nemét), akkor a 20.hét jelenthet fordulópontot, ekkor már szinte mindenki meg fogja tudni a születendő gyermeke nemét.

Azok, akik valamilyen non-invazív genetikai vizsgálatot csináltatnak, a baba nemére is rákérdezhetnek, így ők akár már a terhesség 10.hete körül is megtudhatják, hogy lány vagy fiú.

Otthoni vérteszt is megmondja a baba nemét és 100 százalékos bizonyosságot állít magáról: mivel az anya vérében megtalálható a magzat DNS-e, így ha az anyai vérben van Y kromoszóma, akkor fiút vár, ellenkező esetben kislányt. Betöltött 8.héttől alkalmazható a vérteszt, ami hasonlóan működik, mint a vércukorszintmérő, egy csepp vérből ad eredményt.

Kapcsolódó cikkeink a baba neme témában: