Baba

Pénzt fizetnek Olaszországban, ha ezt a nevet kapja egy baba

A felhívás, mely szerint pénz üti a szülők markát, ha így nevezik el a 2024-ben születő gyermeküket, sokakban keltett felháborodást.
2024. Augusztus 06.

A dél-olasz Matera városában különleges felhívás látott napvilágot, amit a helyi tradíciókat ápoló egyesület, a L’Associazione Maria Santissima della Bruna tett közzé. 

Ebben az áll, hogy azok az újdonsült szülők, akik 2024-ben született babájuknak Matera város védőszentjének nevét adják, szimbolikus pénzjutalomra számíthatnak.

A különleges fiúnév mára szinte teljesen kikopott a köztudatból, védőszentség ide vagy oda, senki nem nevezi már Eustachio-nak az újszülött babáját az olaszoknál. A név egyébként görög-latin gyökerekkel rendelkezik és azt jelenti, dús kalászú, termékeny. Magyarországon is megtalálható az anyakönyvezhető nevek között, Euszták formában.

Pénzt fizetnek Olaszországban, ha ezt a nevet kapja egy baba

Sokaknál kiverte a biztosítékot

Mint az egyesület munkatársai magyarázták, kezdeményezésük célja, hogy ne merüljön feledésbe ez a helybéliek számára különösen sokat jelentő név, illetve hogy erősítsék a városhoz kapcsolódó tradíciókat.

„Egy ilyen apró gesztussal mondanánk köszönetet a szülőknek, akiknek erre a névre esik a választásuk, hogy Eustachio neve az elkövetkező generációkban is fennmaradjon” – áll a sokakban visszatetszést keltő hirdetményben, ami a Facebookra is felkerült.

„Visszatértünk a múlt századba, micsoda szégyen!” – írta az egyik hozzászóló, miközben egy másik azt fejtegette, hogy régen rossz, ha valaki pénzjutalom miatt választ nevet a kisfiának. Akadtak olyanok is, akik szerint semmi kivetnivaló nincs az akcióban, hiszen akinek tetszik ez a név, akár még egy kis plusz bevételhez is juthat.

Pénzt fizetnek Olaszországban, ha ezt a nevet kapja egy baba

Nyitókép: Getty Images