Terhesség hétről hétre

Terhesség hétről hétre

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

Szavakkal nehezen leírható az a csoda, ami ez alatt a 9 hónap alatt történik. Szerelmetek gyümölcse két apró sejt szerencsés találkozásából egy pici babává fejlődik, akit hamarosan vigyázó kezeitek között tarthattok. A benned zajló testi alkotó folyamat semmihez sem fogható érzésekhez és élményekhez juttat. Megszületik életed értelme. Élvezd ki minden percét! De mi is történik a mágikus 280 nap alatt?

 

A terhesség első trimesztere

 

A hormonváltozásoknak hála a terhesség első harmada igen viharosan zajlik. A terhesség jelei, tünetei rendszerint nem túl kellemesek: beköszönthetnek a hangulatingadozások, émelygés, hányás, hányinger, leküzdhetetlen fáradtság és társai. De mi ez a pici babád miatt érzett izgatottsághoz képest.

 

Már az első hónapokban észlelheted, hogy melleid érzékenyebbé válnak, méretük növekszik. (Ezt férjed nagy elégedettséggel nyugtázza.) Nő ugyanis kebleidben a véráramlás, s a tejmirigyek mérete is. Szép lassan a mellbimbó udvara sötétebb árnyalatra vált.

 

A vérkeringésedben is grandiózus változások zajlanak. A pulzusszám a nyugalmi állapotban a megszokott 70 helyett 80-ra 90-re is beállhat. Növekszik a vörösvérsejtek mennyisége, a pulzusszám, s a vér mennyisége is. Átlagosan 50%-kal nő meg a vérvolumen – 5 literről 7,5 literre (!)- ami nem kis extra munka a szívednek!

 

Mint sok minden más, a légzés is megváltozik. A vér széndioxid szintjét alacsonyan tartandó mélyebbé és gyorsabbá válik a légzés. A légutak vérbősége miatt nem ritka az orrdugulás sem.

 

Hogy fest a magzat fejlődése az első pár hónapban? Gyakorlatilag az első trimeszter végére minden fontos szerve kialakul. A 10. terhességi hétre az agy nagyon gyors fejlődésnek indul: percenként 250 000 idegsejt jön létre! Ekkor még elég bizarr a testarány: a 11. terhességi héten a fej a test teljes hosszának a felét teszi ki. A 12 hetes magzatnak az arca egyre inkább hasonlatos az újszülöttéhez – kialakul az orr és az áll.

 

A terhesség második trimesztere

 

Ebben az időszakban szinte biztosan megtudod: kislányod vagy kisfiad lesz-e. Legkésőbb a 20. terhességi héten, az esedékes ultrahangon szinte biztosan megállítható a picurka neme.

 

A méhed a 20. hétre már eléri a köldököd magasságát. A méhed húgyhólyagra gyakorolt nyomásával és a fokozott veseműködéssel összhangban egyre gyakoribb vendég vagy a WC-n. A vesék munkája a 16-24. hét környékén éri el a csúcsot.

 

Ebben a pár hónapban megnő tested inzulinigénye, így a vércukorszint. Kialakulhat terhességi cukorbetegség (gyakorisága kb. 3-5%), vagy a meglévő diabétesz, inzulin-rezisztencia súlyosbodhat. Ekkor jelentkezhet az igen veszélyes toxémia is. A terhesség előrehaladtával az emésztésedben is változásokat észlelhetsz: kevesebb a gyomorsavad; tapasztalhatsz gyomorégést és székrekedést.

 

Egy szokatlan jelenséggel szembesülhetsz a tükör előtt állva: a köldöködtől a szeméremszőrzetig egy vékony függőleges, barna csík bukkan fel a hasadon! Valójában ez nem új dolog, ez a barna vonal – a linea nigra – mindig is ott volt, csak nem látszott. A barna festékanyag termelődést serkentő hormonszint növekedése magyarázza az érdekes csíkot.

 

Erre a trimeszterre végre elmúlnak a terhesség tünetei közül a legrosszabbak: búcsút inthetsz a hányásnak, fejfájásnak, fáradékonyságnak, álomkórosságnak. Helyette beköszönt a terhesség mesés időszaka: energikus vagy, s a szexuális étvágyad a tetőfokára hág (a vérbőség miatt az orgazmusok erőssége is fokozódik). Aknázz ki minden lehetőséget!

 

Odabent is zajlik az élet! A második trimeszter végére kisbabád nagyjából négyszer akkora, mint az első trimeszter végén. Kialakulnak a hangszálak, a belek a megfelelő helyre kerülnek, megkezdődik az epe és az inzulin elválasztás.

 

A magzat egyre aktívabb lesz odabent. A rutinosabb kismamák már a 14. hét környékén, de a kevésbé tapasztaltak is legkésőbb a 20. hétre valószínűleg észlelik a pici mozgását. Sokan pillangószárny-lebbenésként határozzák meg az érzést. Tapasztalhatsz csuklást is ütemes rázkódás formájában – ez is egy rendkívül vicces élmény a leendő Anyukának.

 

Finom szőr, a lanugo borítja be babádat – ez a szőrnövekedés egészen a 26. terhességi hétig tart. A 2. trimeszterben kialakul magzatmáz és a csontosodás is elindul. Folyamatos és intenzív a zsír lerakódása is. Igazi kis örökmozgó már a babád – rengeteget rugdos, forog, bokszol. Most még megteheti, mert van helye. (A szakemberek szerint a kicsinek a 24. hétre való születéstől kezdve van esélye az életre igaz, speciális ellátás mellett.)

 

A terhesség harmadik trimesztere

 

Az utolsó hónapokban egy szokatlan jelenséggel találhatod szemben magad: melleidből sárgás folyadék szivároghat. Ez a kolosztrum, azaz az előtej. (A szivárgás egyébként már korábban is bekövetkezhet a terhesség során.) Ez a rendkívül értékes nedű lesz az újszülött gyermeked első tápláléka, ami fontos antitestekhez juttatja szervezetét.

 

A természet bölcsességét mi sem mutatja jobban, minthogy a várandósságod alatt végig mérsékelten megemelkedik a fehérvérsejt számod (ez a sejt felel a fertőzésektől való védelemért), a szülés és a gyermekágyi időszakra pedig még intenzívebb ez az emelkedés.

 

A kismamák jelentős része találkozik ebben a harmadban az ödémával, azaz vizesedéssel. Kismértékben ez normális, ha azonban nagyfokú hízással és egyéb tünetekkel társul, akkor nagyobb probléma jelzője lehet.

 

A 36. terhességi héten méhed a bordakosár alsó szélig ér. A növekvő pocakkal összhangban egyre jobban felöltöd a jellegzetes „terhes kismama testtartást”, ami mozgásodat is áthatja. Ez a meglazult medence-izmok és szalagoknak köszönhető – felkészül a szervezeted a nagy napra.

 

Vérnyomásod beáll a terhesség előtti normál szintre. A légzés egyre nehezebb, terhelésre szinte mindenkinél, valószínűleg nálad is, légszomj tapasztalható. Előfordulhat, hogy vasraktáraid erre az időszakra kimerülnek, és vérszegénységet diagnosztizálnak. Ez nagyon gyakori a kismamáknál, körülbelül 40%-uk küzd ezzel.

 

Ezekben a hetekben különféle mérések, vizsgálatok miatt még többet találkozol a terhesgondozást végzőkkel, az utolsó hetekben CTG vizsgálatok sora vár rád.

 

A babád is kész a külvilági életre! A 28 hetes magzat már képes lenne levegőt venni, ha megszületne. Továbbfejlődik, tökéletesedik a pici agya, próbálkozik a légzéssel, és testhosszra és súlyra is gyarapodik. A 33. terhességi hétre éri el a maximális mennyiségét a magzatvíz, és ekkorra a tüdő érése is befejeződik. Hivatalosan a 37. héttől nem számít koraszülöttnek a baba.

 

A terhesség utolsó napjai nagyon nehezek: nemcsak a fizikai megpróbáltatások miatt, sokkal inkább azért, mert egyre nő benned a türelmetlenség és az izgalom. A szülés időpontja miatti bizonytalanság borzolja leginkább az idegeket. Érdekességképpen eláruljuk, hogy a kismamák mindössze 4%-a szül a terhességi kalkulátorral és szakemberrel megjósolt 280. napon, mintegy a fele a várandósoknak a kiírt szülési időponthoz képest 10 nappal később vagy korábban hozza világra gyermekét.

 

A jóltájékozottság segít, hogy mindketten végig egészségesek maradjatok

 

Hogy tökéletesen tisztában lehess tested történéseivel, s a magzat fejlődés minden stációjával, kövesd nyomon hétről hétre terhességedet. Az oldal tetején található Terhesség hétről hétre szolgáltatás segít hozzájutni a legfontosabb tudnivalókhoz és tippekhez.