Kisgyerek

Ezt a játszóteret a mozgásukban korlátozott gyerekek is használhatják

Nem csupán akadálymentes, de klímatudatos is lett a budapesti felújított játszótér.
2024. Augusztus 07.
játszótér

Kép: Getty Images

Budapest szívében, a Szabadság téren található játszóteret nemcsak felújították, de számos új elemmel is bővítették. A gyerekek már nemcsak a felújított kisvonaton, de egy csúszdával egybekötött kockaváron, háromféle, több korosztálynak szóló hintán (babahinta, laphinta és fészekhinta), forgó játszóelemeken, trambulinon, egy speciálisan kialakított, akadálymentes homokozóban is játszhatnak, amelynél az újrahasznosítás jegyében a korábbi játszótéri gumiburkolatot szintén felhasználták, írja a Magyarepitok.hu.

De nemcsak a gyerekek biztonsága volt fő szempont a felújítás során, hanem az is, hogy a játszótér akadálymentes legyen és így a fogyatékkal élő, vagy mozgásukban korlátozott gyermekek számára is használhatóak legyenek a játékok.

Az újrahasznosításra való törekvése a növénytelepítés tekintetében is megmutatkozik, mivel a korábban itt lévő cserjék csak átültetésre kerültek, de helyben maradtak, illetve az itt álló fák közül volt olyan, amelyik talajcserében részesült, hogy jobban fejlődjön. A játszótéren immár 21 fa áll, amelyből 4 fát (2 virágos kőrist, 1 díszcseresznyét és 1 júdásfát) most ültettek el, ezek mindegyike nagy ökológiai hasznosságú, klímareziliens fajta, amely hosszú lombtartású. A többségében jó állapotú faállomány jól árnyékolja a játszóteret, de a homokozó külön napvitorlát is kapott.

A növények vízutánpótlásáról gyökéröntöző berendezés gondoskodik. A játszótéren több mint kilenc ezer  évelő növényt is elültettek, a zöldfelület méretét pedig közel 900 négyzetméterre növelték. A játszótéren helyet kapott még egy, a vízét helyben szikkasztó ivókút is.