Család

Felülvizsgálja a gólyatáborai szabályozását a BME

Az egyetemi vezetés és a hallgatói képviseletek részvételével felállítottak egy munkacsoportot, amely felülvizsgálja az eddigi szabályozást.
2024. Augusztus 22.
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) munkacsoportot hozott létre és felülvizsgálja a gólyatáborai szabályozását – közölte a felsőoktatási intézmény szerdán az MTI-vel.

„A BME kötelessége nemcsak a hallgatók oktatása, illetve szakmai pályára állítása, hanem minden körülmények között a biztonságuk védelme. Ez a cél a gólyatáborokra kiemelten vonatkozik” – fogalmaz az egyetem a közleményében.

Ennek érdekében készült több évvel ezelőtt a – más gólyatáborokban szerzett tapasztalatokat is felhasználó – házirend, mely alapján idén is megszervezték e táborokat – írják.

A Műegyetem, az egyetemi vezetés és a hallgatói képviseletek részvételével felállított egy munkacsoportot, amely vizsgálatot indít a gólyatáborok kapcsán, felülvizsgálja az eddigi szabályozást, valamint a tapasztalatok és a kihívások alapján mindenki számára megnyugvást jelentő, biztonságot adó és a méltóságot garantáló szabályokat alakít ki – hangsúlyozzák az összegzésben.

Nagy visszhangot váltott ki a napokban az egyetem egyik gólyatábora. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának augusztus 14. és 17. között megrendezett bodajki gólyatáborában sajtóhírek szerint megalázó módon bántak a leendő elsőéves hallgatókkal.

Az Eduline írt arról, hogy diákbeszámolók szerint a gólyatáborban többek között a gólyáktól elvették a gyógyszereiket a belépéskor, nem vihettek be a táborba magukkal óvszert, első este későn kaptak enni, koedukált szobákban helyezték el a lányokat, stopperral mérték az esti zuhanyzást, az alvókról készítettek képet, majd azt kivetítették a tábor előtt.