Terhesség

Ez a lánynév áll az utolsó helyen a friss Top100-ban

Most először jutott be a Top100-as listába, és a legutolsó helyen debütált. De szinte biztos, hogy innentől csak felfelé vezet az útja!
2024. Szeptember 17.

A minden évben nagy izgalommal várt Top100-as lista élén hosszú évtizedek óta a Hanna név áll, ami nem örvendett mindig olyan nagy és megingathatatlan népszerűségnek, mint most.

Ez a lánynév áll az utolsó helyen a friss Top100-ban

Kevesen tudják, hogy a 30 évvel ezelőtt született lányok körében csak elvétve fordul elő a ma rendkívül felkapott Hanna lánynév, ami héber eredetű bibliai név, és annyit tesz, kegyelem, könyörület.

Legelőször 1995-ben bukkant fel az illusztris listában, mégpedig a 72. helyen, ahol az épp aktuális Top100-ban a Zorka név szerepel. Innentől aztán fénysebességgel megindult felfelé, és sokak kedvence lett, igaz, ma már csak fele annyi baba kapja, mint fénykorában. A legtöbb kislány 2014-ben lett Hanna, akkor ugyanis 1856 babának került ez a név a kórházi karszalagjára.

A legfrissebb Top100-ban még mindig aranyérmes a Hanna, de mostanra jelentősen lecsökkent az előnye: a mögötte álló Anna név tényleg csak egy hajszállal maradt le. Míg a tavalyi évben 903 kislánynak adták a Hanna nevet a szülei, addig Annából 901 született! Nagyon könnyen lehet tehát, hogy a következő rangsorban már nem a Hanna kerül a legelőkelőbb pozícióba!

Ki lett a mostani sereghajtó?

A tavalyi névválasztás alapján összeállítlott Top100-as ranglista utolsó helyén egy olyan kedves lánynév szerepel, amelyik eddig még sosem jutott be a legmenőbb nevek közé. Ez a női név nem más, mint a latin gyökerekkel rendelkező Luna, ami holdat jelent.

2023-ban 101 olyan kisbaba született Magyarországon, akinek a Luna nevet választották a szülei. A korábbi utolsó helyezett, a Mirabella nem eltűnt a süllyesztőben, hanem szinte szárnyakat kapott: a Mirabella az új összesítésben sokat lépett előre, így már a 93. helyen áll!