Család

Októbertől indul az új háziorvosi ügyeleti rendszer Budapesten

Vidéki mentősökre is szükség lesz.
2024. Szeptember 29.
gyerek beteg

Kép: Getty Images

Átalakul a budapesti háziorvosi ügyeleti rendszer októbertől: a 23 kerületre 15 felnőtt- és három gyermekügyelet (a Heim Pál Gyermekkórház, a Szent János Kórház és a XIII. kerület Révész utcai rendelő).

Hétköznap délután 4 órától este 10 óráig, hétvégén és ünnepnapokon pedig reggel 8 óra és délután 2 óra között háziorvosok fogadják a betegeket az ügyeleti pontokon, azután pedig a mentők biztosítják a sürgősségi ügyeletet. Szükség esetén (pl. mozgáskorlátozottság, súlyos állapot) 14 mobil ügyeleti egység látja el a betegeket a saját lakásukon.

Vidéki mentősökre is szükség lesz, hogy októbertől biztosítani lehessen a fővárosi háziorvosi ügyeleti rendszer működését. Ez az RTL Híradó birtokába jutott, állomásvezetőknek küldött üzenetből derült ki. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke úgy tudja, csak Pest megyéből 4-5 egységet rendelnek naponta a fővárosba.

A Mentőszolgálat közleménye szerint a nap 24 órájában elérhető lesz a 1830-as központi ügyeleti szám, amit abban az esetben kell hívni, ha a háziorvos rendelési idején kívül jelentkező, és a következő háziorvosi rendelésig nem halasztható egészségügyi probléma alakult ki. Életveszély esetén továbbra is a 112 hívása jelenti a legjobb megoldást.

Közben a 16. kerület úgy döntött, önkormányzati pénzből, más néven – Kertvárosi Sürgős Ellátás – nyitnak 24 órás ügyeletet ellátó rendelőt. A Mentőszolgálat ugyanis náluk nem nyit ügyeleti pontot.

A legfontosabb tudnivalók a Mentőszolgálat oldalán is elérhetők.