Család

Új ügyeleti rendszer: mától ezt a számot kell hívni, ha baj van

Október elsejével Budapesten is elindul az új, egységes ügyeleti rendszer. Mutatjuk, milyen számot kell hívni, hova lehet menni, ki segít, ha gond van.
2024. Október 01.

Utolsóként a főváros csatlakozott az Országos Mentőszolgálat által biztosított ügyeleti rendszerhez. Mától így Budapesten is, ahogy az ország többi részében, a mentőszolgálat veszi át azt a feladatot, amit eddig önkormányzatok és többnyire az általuk szerződésben álló, erre a feladatra alakult ügyeletszervező cégek végeztek el.

Ezt a számot kell hívni

Az új ügyeleti rendszer egységes hívószáma az 1830. Mikor kell hívni a 1830-at? Akkor, ha a következő háziorvosi rendelésig nem halasztható, hirtelen kialakuló nem életveszélyes panaszok vannak. A következő tünetek esetén a 1830-as számot kell hívni, vagy az ügyeleti pontra menni (erről később még írunk):

  • riasztó tünetekkel járó csillapíthatatlan, 38,5 fok feletti magas láz;
  • hirtelen kialakuló és gyógyszerre nem javuló fájdalom, görcs;
  • hirtelen kezdetű, fokozódó, bizonytalan hasi, mellkasi panasz;
  • krónikus betegségek akut panasszal (pl. tünetes vérnyomáskiugrás, asztmás roham) vércukor-ingadozás, akut allergiás bőrtünetek esetén.

Kivel tudunk beszélni, ha az 1830-at hívjuk?

Az 1830-as ügyeleti hívásokat erre a feladatra kiképzett személyzet fogadja. A hívást követően a diszpécser a telefonban kikérdez a panaszokról, és javaslatot tesz a további teendőkre. Ha szükséges, a beteget ügyeleti ellátóhelyre irányítja, indokolt esetben orvost vagy mentőt küld a beteghez.

A mentőszolgálat tájékoztatása szerint zavartalanul és gyors hívásfogadással működik a telefonrendszer. Az átlagos várakozási idő országosan 34,91 másodperc, a telefonbeszélgetések átlagos időtartama 2 perc 38 másodperc.

Mikor kell a 112-őt hívni?

Egyszerűen: akinek sürgős segítségre van szüksége. Ehhez is az OMSZ, a MOK és a gyógyszerészi kamara információs lapja nyújt útbaigazítást. A 112-es segélyhívót akkor kell hívni, ha

  • szorító, nyomó, erős mellkasi vagy heves, éles hasi fájdalom;
  • nehézlégzés, fulladás, légzésleállás;
  • hirtelen kialakuló végtaggyengülés vagy bénulás, beszédzavar, heves, éles fejfájás;
  • zavartság, eszméletvesztés, szívmegállás;
  • rándulás, ficam, súlyos baleset, mérgezés, erős vérzés, kóma áll fenn.

Hol vannak az ügyeleti pontok?

Eddig 23 ügyeleti pont működött Budapesten, mától viszont 15 felnőtt és három speciális gyermekellátó ügyeleti pont van.

A 15 felnőtt és 3 gyerek ügyeleti pont a következő helyeken elérhető (sárgával jelölték a gyerek ügyeleti pontokat):

ügyeleti pontok

Forrás: OMSZ

A három  speciális gyermekellátóhely tehát:

  • Heim Pál Gyermekkórház,
  • Szent János Kórház 
  • XIII. kerület Révész utcai rendelő

Mikor érhető el az ügyelet?

Hétköznap délután 4 órától este 10 óráig, hétvégén és ünnepnapokon pedig reggel 8 óra és délután 2 óra között háziorvosok fogadják a betegeket az ügyeleti pontokon, azután pedig a mentők biztosítják a sürgősségi ügyeletet, ahol az orvosok mellett egyetemi végzettségű ápolók, mentőápolók, mentőtisztek is fontos szerepet kapnak. Szükség esetén (például mozgáskorlátozottság, súlyos állapot) 14 mobil ügyeleti egység látja el a betegeket, ők tudnak majd lakásra is menni a beteghez, ha szükséges.