Kisgyerek

Újra divatba jött ez a lánynév, amit az 50-es években használtak

Több mint négy évtized kihagyás után került be újra ez a kedves lánynév a Top100-ba, népszerűsége pedig egyre csak nő és nő!
2024. Október 03.

Vannak olyan lánynevek, amikre többen is rásütik, hogy „nénis”, aminek oka minden bizonnyal az, hogy csak idősebbeket ismernek az adott név viselői közül. Nem olyan régen erről a szép női névről is ezt gondolhatták sokan, ám most, hogy egyre több kislány kapja, végre ezt a furcsa asszociációt is szélnek lehet ereszteni. Mutatjuk is, melyik ez a lánynév!

Újra divatba jött ez a lánynév, amit az 50-es években használtak

Négy évtizedre eltűnt a kedvencek közül

Az Emília név az, ami egyre több szülőnek lopja be magát a szívébe, emiatt évről-évre egyre feljebb kúszik a népszerűségi listán. Az Emil férfinév női megfelelője latin eredetű, és igazán pozitív jelentés társul hozzá: az Emília azt jelenti, versengő, igyekvő, törekvő.

Akinek úgy jobban tetszik, anyakönyvezheti itthon Emiliaként (rövid i-vel), Emiliként, Emiliánaként, sőt akár az Emilin nevet is kaphatja bármelyik itthon született kislány.

Az Emília már 1955 előtt bekerült a legfelkapottabb lánynevek közé, 1964-ben azonban búcsút is intett az illusztris listának egy látványos mélyrepülés után. A név mellőzése 2007-ben ért véget, onnantól kezdve ismét annyira sokan választották, hogy visszatért a Top100-ba, igaz, akkor még csak a 91. helyen.

Innentől kezdve egyre többen és többen csaptak le erre a lánynévre, ami a friss toplistában már az előkelő 35. helyet foglalja el, és nemcsak első, hanem második keresztnévként is igen felkapott. Az aktuális Top100-ba nem mellesleg már az Emili is bejutott, ő még valamivel hátrébb áll, mint az Emília: jelenleg a 69.

2023-ban már több kislánynak adták a szülők az Emília nevet, mint 1955 előtt, vagyis kimondhatjuk, hogy ma már többségében gyerekek, és cseppet sem nénik viselik ezt a nagyszerű női nevet, aminek egyik nagy előnye a szülők szerint, hogy kicsiknek és nagyoknak egyaránt csodásan áll.

Fotó: Fortepan / Lipovits Károly (1961)