Teherbeesés

Ennek a névnek van a legtöbb névnapja Magyarországon

Aki ezt a nevet viseli, kedve szerint válogathat a névnapokból, amikből csaknem minden hónapra jut legalább egy az év során.
2024. Október 07.

Akinek az ismerősei nem tudják pontosan, hogy mikor is tartja a névnapját, a “biztonság kedvéért” inkább felköszöntik, amikor felbukkan az általa viselt név a naptárban. Nos, akit így hívnak, akár 33-szor is besöpörheti a gratulációkat!

Ennek a névnek van a legtöbb névnapja Magyarországon

A rekorder névnapos női név

Nem csigázunk tovább, eláruljuk, hogy ez a sokak által viselt lánynév nem más, mint a Mária. Héber-görög-latin gyökerekkel rendelkezik, és két jelentés is párosul hozzá. A Mária mirhát, és keserűséget is jelent.

1955 előtt nagyon népszerű női névnek számított itthon, az idő múlásával aztán egyre kevesebb szülőnek esett erre a választása. Hanyatlásának köszönhetően 2010-ben láthattuk utoljára a Top100-ban, akkor szorították ki végérvényesen a divatosabb női nevek a Máriát az illusztris listából.

2000 és 2010 alatt megfeleződött a Mária nevet viselő újszülöttek száma, és második keresztnévként is egyre kevesebbszer hangzott el a hazai szülőszobákban a Mária név. Ennek a csökkenésnek oka lehet az is, hogy egyre több alakban lett anyakönyvezhető, csak hogy néhányat mutassunk ezek közül: Mari, Mariam, Mariann, Marianna, Marica, Mariella, Mariett, Marietta, Marika, Marilla, Marinka, Marion, Mariska, Marita, Marióra

Dupla nevekben is megtalálható, ezek közül a legismertebb az Annamária, ami becézett formában is adható Magyarországon, Annamariként. Kevésbé ismert, a Máriával szoros kapcsolatban álló, itthon anyakönyvezhető dupla lánynév a Rózamari.

Mutatjuk is, milyen sok – egész pontosan 33 – alkalom nyílik arra egy év leforgása alatt, hogy a Máriákat ünnepeljük!

Kép forrása: magyarnevek.hu

Kép forrása: magyarnevek.hu