Család

Őszies süti: fűszeres-sütőtökös brownie

A sütőtök változatosan elkészíthető őszi zöldség, amiből akár még brownie is lehet.
2024. Október 08.

Ahogy azt a WebMD is írja, a sütőtök számos vitamint tartalmaz, köztük A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-, D-, E- és K-vitaminokat, és található benne vas, mangán és kálium is. Ahogy más narancssárga zöldségek, mint a sárgarépa vagy az édesburgonya, a sütőtök is béta-karotinban gazdag.

A sütőtök önmagában is nagyon finom desszert lehet megsütve, de készülhet belőle krémleves, tésztaételek, meleg saláták, zöldségraguk – hogy csak néhányat említsünk a felhasználási módjaiból. Ha sütsz egy adagot, érdemes egy részéből sütőtökpürét csinálnod, amit akár süteményben is felhasználhatsz, mint például egy brownie-ban.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Az EatingWell osztott meg egy remek őszi fűszeres-sütőtökös brownie receptet.

A hozzávalói: ¾ csésze teljes kiőrlésű liszt, ¼ csésze cukrozatlan kakaópor, ½ teáskanál szódabikarbóna, 1 és ½ teáskanál őrölt fahéj, ½ teáskanál őrölt gyömbér, ¼ teáskanál őrölt szerecsendió, 1/8 teáskanál szegfűszeg, egy csipet só, ¾ csésze cukor, ½ csésze sütőtökpüré, egy nagy tojás, 2 evőkanál olvasztott, szobahőmérsékletűr hűtött vaj, 2 evőkanál olaj, 1/3 csésze próra vágott étcsokoládé, ½ teáskanál vanília aroma.

 

Az elkészítéshez melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra, és tegyél sütőpapírt egy 20 centiméteres, magas falú tepsibe. Egy tálban keverd össze a lisztet, a kakaót, a szódabikarbónát, a fahéjat, a gyömbért, a szerecsendiót, a szegfűszeget és a sót. Egy másik tálban keverd össze a cukrot, a sütőtökpürét, a tojást, a vajat, az olajat és a vanília aromát, majd ebbe keverd bele a másik tál tartalmát. Ha elkeveredett, forgasd bele a csokidarabokat is.

Süsd 20-25 percig, amíg a beleszúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön, majd egy rácson hagyd hűlni, mielőtt felvágod.