Kamasz

Félnek, hogy kimaradnak valamiből, ezért a zaklatások ellenére sem törlik magukat a közösségi oldalakról

A 11-21 évesek több mint fele csak azért van fenn a közösségi oldalakon, mert attól fél, kimaradni valamiből.
2024. Október 08.

A 11-21 évesek több mint fele a FOMO (fear of missing out) vagyis a kimaradástól való félelem miatt marad fenn a közösségi oldalakon, noha a Girlguiding kutatása szerint 20 százalékukat már zaklatták online. A kutatásban kétezer 7-21 éves lányt, nőt kérdeztek meg.

A kutatás azt is megállapította, hogy a 7-21 éves lányok és fiatal nők fele szorong a jövőjét illetően, és negyedük érzi magát magabiztosnak. A szexizmus a biztonságérzetre is kihat: 47 százalék mondta azt, hogy kevésbé érzi magát biztonságban a mindennapokban.

„A mindennapi életemben azt látom, hogy az irreális szépségideálnak való megfelelés állandó nyomása és a szexizmus miatt a lányok sebezhetőnek és támasz nélkülinek érzik magukat” – mondta a Guardiannak a 17 éves Jiya, a Girlguiding egyik arca. „Az állandó online jelenlét felerősíti ezt, jobban ki vagyunk téve az ítélkezésnek és az összehasonlításnak a testszégyenítésen, a szexista vicceken, az online zaklatáson és a tárgyiasításon keresztül. Ez táplálja a magányt és aláássa az önbizalmunkat, ami csak nehezebbé teszi, hogy pozitívan lássuk a jövőnket.”