Teherbeesés

Felkapták a szülők azt a lánynevet, amit a 60-as években használtak

Nem volt mindig töretlen a népszerűsége ennek a csodaszép lánynévnek, most viszont egyret többen és többen szeretnek bele.
2024. Október 09.

Vannak olyan lánynevek, amikre többen is rásütik, hogy „nénis”, aminek oka minden bizonnyal az, hogy csak idősebbeket ismernek az adott név viselői közül. Nem olyan régen erről a szép női névről is ezt gondolhatták sokan, ám most, hogy egyre több kislány kapja, végre ezt a furcsa asszociációt is szélnek lehet ereszteni. Mutatjuk is, melyik ez a lánynév!

Fotó: Fortepan / Chuckyeager tumblr

Fotó: Fortepan / Chuckyeager tumblr

Néhány évre kikopott a Top100-ból

Az Izabella név az, ami egyre több szülőnek lopja be magát a szívébe, emiatt évről-évre egyre feljebb kúszik a népszerűségi listán. Ez a név spanyol-olasz-héber gyökerekkel rendelkezik, és számos jelentés társul hozzá. Az Izabella azt jelenti, Istennek szentelt, egyedül élő, tiszta, szűz, Bál Istenhez tartozó.

Egyike a legrégebb óta használatos, és mára oly népszerűvé vált dupla lányneveknek, karöltve az Annamáriával. Az Izabella ma már több rövidült változatban is gond nélkül anyakönyvezhető: Izabell, Izabel vagy akár Iza.

Az Izabella már 1955 előtt is bejutott a Top100-ba, akkor a 61. helyet foglalta el. Egy kisebb visszaesést követően elindult felfelé a népszerűségi listán, 1994-ben azonban annyira megtortpant, hogy ki is szorult a legfelkapottabb nevek közül. Legközelebb 2000-ben jutott be a ranglistába, majd egy év kihagyás után 2002-ben. 

Innentől kezdve egyre többen zárták a szívükbe az Izabella nevet, olyannyira, hogy egyre feljebb és feljebb került a Top100-ban. A legtöbb kislánynak 2016-ban választották a szülei ezt a dallamos nevet, ami a legfrissebb százas összeállításban már az igazán előkelőnek számító 21. helyet foglalja el.

Ez azt jelenti, hogy 2023-ban már több kislánynak adták a szülők az Izabella nevet, mint a ’60-as, ’70-es években, amikor szintén sokak kedvence volt.

Fotó: Fortepan / Chuckyeager tumblr