Teherbeesés

Az ’50-es évek kedvelt lánynevét hozták újra divatba a szülők

Közel 40 évre teljesen eltűnt a Top100-ból, most pedig az élvonalban tündököl, és évről-évre egyre több kislány kapja Magyarországon!
2024. Október 15.

Vannak olyan lánynevek, amikre többen is rásütik, hogy „nénis”, aminek oka minden bizonnyal az, hogy csak idősebbeket ismernek az adott név viselői közül. Nem olyan régen erről a szép női névről is ezt gondolhatták sokan, ám mióta egyre több kislány kapja, végre ezt a furcsa asszociációt is szélnek lehet ereszteni. Mutatjuk is, melyik ez a lánynév!

Az '50-es évek kedvelt lánynevét hozták újra divatba a szülők

Megállíthatatlanul tör előre

Az Emma név az, ami egyre több szülőnek lopja be magát a szívébe, emiatt évről-évre egyre feljebb kúszik a népszerűségi listán. Ez a név germán gyökerekkel rendelkezik, és azt jelenti, egyetemes, nagyságos.

A szülők már jóval régebben, az ’50-es években is előszeretettel választották az akkoriban világra jött kislányuknak, aminek köszönhetően az 1955-ben készített Top100-as listában az igazán jónak számító 38. helyet foglalta el. Akkoriban még meg tudta előzni az Emmát a rangsorban az Aranka, az Etelka vagy épp a Jolán is, ezek a nevek azonban mára kikoptak a legfelkapottabbak közül.

Az Emma népszerűsége a ’60-as években aztán zuhanórepülésbe kezdett, szerencsére azonban nem tűnt el örökre a süllyesztőben: 2003-ban bukkant fel újra a Top100-ban, ráadásul nem is rossz helyen! Rögtön 85. helyezettként tért vissza, és meg sem állt az élbolyig.

A friss Top100-ban a 6. helyen szerepel, maga mögé utasítva olyan népszerű lányneveket, mint az Olívia, a Boglárka vagy a Lili. A legtöbb kislány a jelenlegi állás szerint 2020-ban kapta az Emma nevet itthon, de könnyen lehet, hogy idén fordul a kocka!

Aki szeretné, dupla lánynévként is választhatja, ma már gond nélkül anyakönyvezhető itthon az Emmaléna és az Emmaróza név is.

Az Emma név annyira bejött a magyar szülőknek, hogy 2006-ban már többen kapták, mint a fénykorának hitt ’50-es években, mára pedig megsokszorozódott az újszülött Emmák száma.

Fotó: Fortepan / Martin Kornél