Baba

Ezek a leggyakoribb mellékhatások az oltásoknak a gyerekeknél

Mutatjuk, melyik oltásnál, milyen mellékhatásokra számíthatunk.
2024. Október 17.

Az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat az immunrendszert készítik fel a kórokozóval való találkozásra, így a megbetegedés, és annak szövődményei elkerülhetővé válnak. A védőoltás megfelelő átoltottság esetén nemcsak az egyént, hanem a környezetét is védi, ezt nevezzük nyájimmunitásnak. Ez egyébként azért is fontos, mert így a társadalom éppen azokat védi, akik valamilyen oknál fogva nem kaphatják meg az adott oltást.

oltás baba

Kép: Getty Images

Bár az oltások esetleges mellékhatásai, szövődményei eltörpülnek a jótékony hatásaihoz képest, fontos ezekkel is tisztában lennünk.

Az oltásoknak lehetnek mellékhatásai, hivatalosan ezt oltási reakciónak nevezzük. Az oltási reakcióra jellemző, hogy helyi és/vagy általános tünetekkel jelentkezik. Ilyen helyi tünet lehet az oltás helyén jelentkező bőrpír, duzzanat és fájdalom. Általános tünet a láz, a rossz közérzet, fáradtságérzés és fejfájás. Lássunk, néhány jellemző oltási reakciót.

BCG (GÜMŐKÓR-TBC)

BCG oltás után kis, gennyes csomó keletkezhet, amely bőrheggel gyógyul. Előfordulhat, hogy az oltás hatására a környékbeli – rendszerint hónalji – nyirokcsomók megduzzadnak. Azonban már szövődménynek kell tekinteni, ha ezek a nyirokcsomók begyulladnak és elgennyesednek, ez esetben szakorvoshoz kell fordulni.

DTPA: DIFTÉRIA (TOROKGYÍK)-TETANUSZ (MEREVGÖRCS)-PERTUSSIS (SZAMÁRKÖHÖGÉS), IPV+: GYERMEKBÉNULÁS, HIB+: HAEMOPHILUS INFLUENZAE

Ezeket az oltásokat kombinált oltóanyagban kapják a gyerekek. Nagyon gyakori oltási reakció a hányás, étvágytalanság, aluszékonyság, fejfájás, ingerlékenység, kóros sírás, izomfájdalom, bőrpír, fájdalom vagy duzzanat az injekció beadásának helyén. Gyakori reakció a hasmenés, álmatlanság.

MORBILLI-MUMPS-RUBEOLA (MMR)

Oltás után 6-9 nappal láz, esetleg nyirokcsomóduzzanat jelentkezhet.