Baba

Egy altatásos császármetszés ügyében hozott precedensértékű döntést a Kúria

A harmadfokon eljáró Kúria döntésével precedensértékű döntést hozott.
2024. Október 17.
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Precedensértékű döntést hozott kedden a Kúria annak a nőnek az ügyében, aki szülése közben, a műtőasztalon, az ápolók beszélgetéséből tudta meg, hogy el fogják altatni a császármetszés közben – számolt be róla a Telex.

A lap szerint a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a 444-en megjelenő blogján számolt be múlt héten egy videóval a traumatikus élményt okozó szülésről, és arról, hogy másodfokon is pert nyert az ügyben. Bodrogi Bea, a TASZ jogásza, aki az édesanyát képviselte, azzal érvelt az ügyben, hogy a páciensnek akkor is joga van a teljeskörű és egyéni körülményekre szabott tájékoztatáshoz, ha nem dönthet a beavatkozásról.

A keddi döntésével a harmadfokon eljáró Kúria hatályában fenntartotta a másodfokú döntést, és kimondta, hogy hibázott a Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, és megsértette a nő testi, lelki egészséghez való jogát azzal, hogy nem időben és nem megfelelően tájékoztatta őt még a műtét előtt arról, hogy orvosi okból altatásban fogják elvégezni nála a császármetszést. Emiatt az édesanya nem tudott felkészülni arra, hogy nem lesz magánál gyereke születésekor.

A Fővárosi Ítélőtábla azt mondta ki a másodfokú ítéletében, hogy a szülő nőnek akkor is joga van a megfelelő és időben történő tájékoztatáshoz, ha egy beavatkozás elkerülhetetlen. A kórház nem fogadta el ezt az ítéletet, és a Kúriához fordult – írja a portál.

A Kúria keddi döntésével precedensértékű döntés született, a bíróság sérelemdíj megfizetésére kötelezte a kórházat.