Család

Ideje másként gondolni az anyaságra

Egy friss felmérés szerint változik a szülőséggel kapcsolatos narratíva. A válaszadók 91 százaléka szerint ma anyának lenni sokkal teljesebbé teszi a nőket, mint arra valaha is számítottak.
2024. Október 19.

Nem árulunk el titkot azzal, hogy az anyaság kihívásokkal teli, de egy új felmérés azt sugallja, hogy sokkal teljesebbé tesz, mint amit a közösségi média algoritmusai mutatnak. A Peanut, egy olyan alkalmazás, amely támogatja a nőket a termékenység, terhesség, anyaság és menopauza során, felmérésük azt állítja, hogy az anyák 84%-a úgy érzi, a média ábrázolása nem tükrözi teljes mértékben a valóságukat.

gyerek anyjával beszélget

Anyának lenni szuper dolog (Fotó: Getty Images)

A meglepőbb azonban az, hogy a válaszadók 91%-a több örömöt és beteljesülést érez, mint amire a szülővé válás előtt számítottak. A kihívások ellenére 81% szerint a szülőség pozitív oldalait gyakrabban kellene ünnepelni a médiában.

Sokan a legegyszerűbb pillanatokban találják meg az örömöt – mint például a 62% aki a reggeli öleléseket, vagy az 57% aki a spontán nevetéseket értékeli a legjobban – ezek messze felülmúlják a drága vagy bonyolult élményeket.

Az anyaság narratívájának megváltoztatása

A közösségi média kezdeti időszakában az anyasággal kapcsolatos tartalmak gyakran tökéletes életet mutattak be, összeillő ruhákkal és különleges családi nyaralásokkal. Azonban ahogy a platformok fejlődtek és a világjárvány beköszöntött, a narratíva megváltozott. Az anyaság „láthatatlan terhe” szélesebb körben elismertté vált, és a tartalmak egyre őszintébbek lettek – bemutatva a könnyeket és a nehéz pillanatokat.

Ez a váltás szükséges volt, de valahol útközben a fókusz a kihívásokra annyira kiemelkedővé vált, hogy az örömök gyakran háttérbe szorultak. Sokan azt az üzenetet kapták, hogy „az anyaság annyira nehéz, hogy talán nem éri meg”. De a Peanut felmérése arra utal, hogy az anyaság örömei még mindig valóságosak és megünneplésre méltóak.

Az anyaság nyers valósága

Az anyaság nem egységes képet mutat. Nem minden nő választja vagy tudja vállalni a gyermekvállalást, és sokaknak az anyasághoz vezető útja akadályokkal van kikövezve. A jelenlegi helyzet újabb bonyodalmakat hoz, és hangsúlyozza a rendszerszintű támogatás, mint például a fizetett családi szabadság és a megfizethető gyermekgondozás szükségességét.

A mother.ly-n bemutatott felmérés azt mutatja, hogy az amerikai anyák 89%-a úgy érzi, hogy országukban a jelenlegi társadalmi támogatórendszerek elégtelenek, és ezt a hiányt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Az anyaság kemény munka, és a társadalmi támogatás kulcsfontosságú. Ugyanakkor a kihívások elismerése nem jelenti azt, hogy el kell felejtenünk azokat az örömöket, amelyeket ezek a pillanatok hoznak.

Az öröm megtalálása a kihívásokban

Az anyaság öröme nem törli el a nehéz pillanatokat, de egy mentőövet kínál – egy okot, hogy tovább lépjünk. Az olyan egyszerű pillanatok, mint a gyermekem nevetése vagy a kis keze, ahogy az enyémet fogja, emlékeztetnek arra, hogy miért vállaltam ezt a lépést, még akkor is, ha ijesztőnek tűnt. Alakítsuk át újra a narratívát, hogy helyet adjunk a kihívásoknak, de egyúttal felhívjuk a figyelmet az anyaság örömeire is. Mert néha éppen ezek a kis pillanatok adják a legnagyobb okot a mosolyra.