Család

Ez a legrosszabb, amit a szülő tehet, ha beteg a gyerek

Egy új tanulmány szerint a szülők inkább bíznak a mesterséges intelligencia egészségügyi tanácsaiban, mint az orvosokéban.
2024. Október 20.

Egy friss kutatás azt találta, hogy a szülők, akik online keresnek egészségügyi információkat gyermekeik számára, jobban bíznak a mesterséges intelligencia (MI), mint például a ChatGPT tanácsaiban, mint az egészségügyi szakemberekben. A Kansasi Egyetem Life Span Intézetének kutatói szerint a szülők az MI által generált szövegeket hitelesnek és megbízhatónak ítélik meg.

orvos és páciens

Az orvost nem szabad megkerülni (Fotó: Getty Images)

Miért bízhatnak a szülők az MI-ben?

A tanulmány azt nem vizsgálta kifejezetten, miért bíznak jobban a szülők az MI-ben, de számos tényező lehet a háttérben. Jim Boswell, egy egészségügyi technológiai cég vezetője szerint az MI egyszerűsége és érthetősége vonzó lehet a szülők számára. A mesterséges intelligencia képes közvetlen, könnyen érthető módon bemutatni az információkat, ami szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy sokan inkább a gépek tanácsaira hagyatkoznak.

Vannak kockázatok

Bár az MI által nyújtott információk kényelmesek lehetnek, nem veszélytelenek. A mesterséges intelligencia által adott tanácsok nem mindig személyre szabottak, és hiányozhat belőlük a szakorvosi tapasztalat. Ez félrevezető lehet, különösen akkor, ha komolyabb egészségügyi problémákat kell kezelni.

Hogyan ismerhetjük fel az MI által generált szöveget?

A kutatók szerint az MI által írt szövegek felismerhetők például homályos megfogalmazások, konkrét források hiánya vagy túlságosan általános tanácsok alapján. Szülőként nem tehetsz mást, minthogy az ilyen információkat mindig ellenőrizzétek le az orvosotokkal. (VIA)