Kamasz

Rendőrség: így lesz biztonságos az őszi szünet

Itt az őszi szünet, amikor a gyerekek az idejük nagy részét a közösségi hálón töltik. A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy ilyenkor sokkal jobban ki vannak téve a kiber-bűncselekményeknek.
2024. Október 26.

Annak érdekében, hogy a szünidő bűn- és balesetmentesen teljen, a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakat tanácsolja a gyerekeknek / kamaszoknak és persze a szülőknek is:

  • Ha interneten beszélgettek ismeretlen személlyel, akkor sose adjátok meg személyes adataitokat, és sose küldjetek magatokról fényképet, hiszen nem tudhatjátok, ki ül valójában a képernyő másik végén. Tanácsosabb elkerülni az interneten való ismerkedést!
  • Ne töltsétek le mobiltelefonra, számítógépre megbízhatatlan alkalmazásokat
  • Ha a szünidő alatt egyedül maradtok otthon, soha ne engedjetek be idegen személyeket a lakásba, házba. Kizárólag általatok jól ismert személynek nyissatok ajtót, akinek érkezéséről korábban szüleitek tájékoztattak benneteket. Jegyezzétek meg szüleitek telefonszámát, ha bajba kerültök, tárcsázzátok a 112-es segélyhívót!
  • Szórakozó- és közösségi helyeken italaitokat ne hagyjátok őrizetlenül! Ne próbáljátok ki a különböző kábítószereket, mert hatásuk kiszámíthatatlan és könnyebben válhattok áldozattá, valamint elkövetővé is.
  • Fontos, hogy tisztában legyetek azzal, hogy a közút nem játszótér! Figyeljetek, hogy mindig a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen menjetek át az úton, és előtte jól nézzetek körbe.