Kisgyerek

Ezzel a trükkel taníthatod meg a kicsit orrot fújni

Egy orrfújási trükk, ami után elfelejtheted az orrszívó-porszívót.
2024. Október 28.

A kisgyerekes szülők tudják, hogy az ősz nemcsak az óvodakezdésről, hanem a végeláthatatlan nátháról is szól. A folyamatos orrfolyás és -dugulás az egyik leggyakoribb légúti tünet. Ráadásul  az orrnyálkahártya kóros mértékű duzzadása különböző szövődmények forrása lehet, így szülőként csak egy dolgot tehetünk, megszabadítjuk gyermekünket a felgyülemlett orrváladéktól. 

A kisgyermekek a legtöbbször ösztönösen a szájukon át veszik a levegőt, ezért nagyjából kétéves korukban érdemes őket a tudatos orrlégzésre átszoktatni. Az orr megszűri és felmelegíti a belélegzett levegőt, elengedhetetlen a szaglás szempontjából, továbbá az orrlégzés még a hangképzésben is szerepet játszik.

orrfújás

Így kell megtanítani a gyereknek az orrfújást Fotó: Getty Images

A zsebkendő használata azonban nem mindig magától értetődő, főleg azoknál a gyerekeknél, akiknél az orrlégzés sem az. Számtalan manőver létezik, amivel ráveheted a kicsit, hogy használja az orrát a kilégzéshez is, most egy olyan trükköt mutatunk, amihez csak egy wc-papír-gurigára és egy zsebkendőre lesz szükségetek.

@cevallos.family How to teach your kids to blow their nose using things you already have at home. Cover their mouth when you do this to make sure the air is coming out from their nose. #momhack #hacks #hack #parentingtips #parenting #parenthack #howto #diy #blow #safe ♬ original sound - Cevallos Family

Ha ez még nem vált be, akkor előbb kérjük meg például, hogy fújjon el egy meggyújtott gyertyát, egy pitypangot, vagy buborékot. Versenyezhet akár pingpong labdákkal is, amelyeket a szájával fújva kell eljuttatni az asztal egyik végéből a másikba.

Hogyha ez már magabiztosan megy, megpróbálhatja úgy megmozdítani a pingpong labdát, hogy a száját összeszorítja, és az orrán keresztül préseli ki a levegőt. A lényeg, hogy idővel tudjon zsebkendőbe is orrot fújni, mert ezzel olyan helyekről is kijuthat az orrváladék, amire az orrszívó-porszívó sem képes, megelőzve például a roppant undok középfül-gyulladást.