Család

Karácsonyi vacsora: 5 tipp pulykasütéshez

Pulykasültet készítenél az ünnepekkor? Adunk hozzá néhány tippet.
2024. December 09.
(Kép forrás: Getty Images)

(Kép forrás: Getty Images)

Hogy ropogós legyen a bőr, a titok a forróvíz

Egyszerű trükköt ajánl a Tasting Table ahhoz, hogy ropogós legyen a sült pulyka bőre: forróvizet. Miután a pulyka már kiolvadt, bepácoltad, és már majdnem készen áll a sütésre, óvatosan válasszuk el a bőrt a hústól. Ezután lassan önts rá forrásban lévő vizet a vízforralóból, egy stabilan elhelyezett edényben a mosogatóban. A cél az, hogy a bőr egy kissé áttetszővé váljon és elkezdjen zsugorodni. A nedvesség felitatás a bőrről kulcsfontosságú, hogy valóban ropogós legyen. Amikor a pulyka megszáradt, készen áll a sütésre.

Próbáld ki a száraz pácolást

Ez a módszer is segít abban is, hogy a sült bőre extra ropogós legyen és megtartsa a szaftosságát. Ehhez csupán sóra van szükséged – dörzsöld be vele a nyers pulykát és tedd egy nagy sütőzacskóba, majd tedd hűtőbe egy éjszakára, javasolja a Good Housekeeping.

Csínján a locsolással

A Good Housekeeping szerint a pulyka locsolgatása nem ad hozzá túl sokat a szaftosan tartásához. Valójában a sütőajtó gyakori kinyitogatásával csökken a sütő hőmérséklete, ami meghosszabbítja a sütési időt. Ehelyett sütés előtt érdemes bekenni a pulykát olívaolajjal és vajjal, ami segít, hogy ropogós és aranybarna legyen a bőre.

Hagyd pihenni, mielőtt felvágnád

Ahogy a Tasting Table is írja, a pulyka sütés utáni pihentetése elengedhetetlen a szaftossága és az íze megőrzéséhez. Ha túl korán vágod fel, az ízletes szaft a vágódeszkára kerül, ahelyett, hogy a húsban maradna, és így szárazabb és ízetlenebb lehet a pulykasült. A portál szerint ezért érdemes nagyjából 30 percet várni a felszeleteléssel, nagyobb pulykasült esetében akár 45 percet is. Ha tartasz tőle, hogy így nagyon kihűl, nagyjából 20 perc pihentetési idő után lazán tegyél köré alufóliát.

Néhány extra ízesítési tipp

A Taste of Home azt tanácsolja, hogy a pulykát érdemes befűszerezni a bőre alatt: emeld meg kicsit a bőrt és kend be alatta fűszerekkel és tegyél mellé friss fűszernövényeket is. Ezután engedd vissza a bőrt, majd kend be vajjal. Ha a barnulást szeretnéd segíteni, készíts egy ragacsos-édes mázat: egy ecsettel kend meg mézzel a világosabb területeket sütés közben.

A zöldségek is extra ízt adnak: a pulyka belsejébe mehet egy felnegyedelt vöröshagyma, alá pedig készíts zöldségágyat, zellerből, sárgarépából, hagymából. A zöldségek ráadásul lehetővé teszik az egyenletesebb hőáramlást a pulyka egyenletes sütéséhez.