Az Amerikai Gyermekorvosi Akadémia (AAP – American Academy of Pediatrics) irányelve arra hívja fel a figyelmet, hogy több mint tízezer olyan adalékanyagot tartanak nyilván az USA-ban, melyet élelmiszerekbe vagy élelmiszer-csomagolásokba kerülhetnek. A csecsemők és a kisgyerekek pedig különösen érzékenyen reagálhatnak ezekre az adalékanyagokra (még akkor is, ha egyébként biztonságosnak tartjuk ezeket), mert kisebb a testsúlyuk és a szerveik is még fejlődésben vannak. Több kutatás is bizonyította már, hogy jó néhány adalékanyag káros hatással van a szervezetünkre, és ezek akár fejlődési rendellenességeket vagy hosszú távú egészségügyi problémákat is okozhatnak. Ezek között a legismertebbek a BPA, a nitrátok és nitritek, illetve a ftalátok.
Íme, néhány tipp, melyekkel csökkenthető a szervezetünkbe kerülő adalékanyagok mennyisége!
- A konzerv gyümölcsök és zöldségek helyett részesítsük előnyben a friss vagy fagyasztott termékeket!
- Csökkentsük a feldolgozott hústermékek (kolbászok, szalámik) fogyasztását, különösen a terhesség alatt!
- Lehetőség szerint ne használjunk a mikrohullámú sütőben műanyag edényeket az ételeink és italaink melegítésére!
- Műanyag edényeket ne tegyünk a mosogatógépbe!
- Használjunk üveg vagy rozsdamentes acél tárolókat a műanyag dobozok, kulacsok helyett!
- Alaposan mossuk meg a kezünket ételkészítés előtt, és a gyümölcsöket, zöldségeket is mindig tisztítsuk meg.
Rachel Shaffer, az irányelv egyik kidolgozója hangsúlyozza, hogy ezeket a javaslatokat nem szükséges görcsösen betartani. “Minden család esetében eltér, hogy ki mit tud ezekből megvalósítani. Igyekezzünk minél több javaslatot beépíteni a hétköznapokba, de mindig a saját lehetőségeinkből induljunk ki” – mondja.
(Cikk forrása: parents.com)Ez is érdekelhet: