Terhesség

Szívszorító képeken, milyen körülmények között jönnek világra ukrán menekült anyák babái

Szívszorító képek mutatják meg, hogyan kezdődik az élet egyre több ukrán gyermek számára, akik a jelenlegi káosz közepette születnek.
2022. Március 02.

A Daily Mail Online számolt be egy, február utolsó napján, az ukrán Novovolinszk városában született kisfiúról. Csupán napokkal a baba világrajövetele előtt a várandós édesanyja és az édesapja arra kényszerültek, hogy a háború miatt elmeneküljenek Kijevből. Néhány kilométerre voltak a lengyel határtól, amikor az anyánál megindult a szülés.

A kisfiú nem a közeli kórház szülészetén jött világra, hanem az egység bomba-óvóhely pincéjében, egy olyan térben, ami mára az összes veszélyeztetett beteggel van megosztva – írja a portál. A baba érkezése után a kórház ezt az üzenetet tette közzé Facebook-oldalán: “Bemutatjuk újszülött védőnket, 3,5 kg, 55 cm. Az Oroszország és Ukrajna közötti háború ötödik napján egy kijevi bevándorló pár kisbabája érkezett meg a novovolinszki kórházban. Vészjelző szirénák hallatszanak Ukrajna egész területén, Volinban (a kerület, ahol a kórház található) is. De az életnek még a bombázás alatt sincs vége. Békés eget kívánunk a babának.”

Dr. Oleg Shypelyk, a novovolinszki kórház vezető orvosa elmondta a Daily Mailnek, hogy a kórházi dolgozók a lehető legjobban reagálnak a helyzetre. Nem ijednek meg.  “Jelenleg 24 órás bölcsődét szervezünk a kórház alagsorában” – mondta el. “Ez a munkatársaink gyermekeinek van, hogy szüleik három műszakban itt dolgozhassanak anélkül, hogy túl sokat kelljen aggódniuk amiatt, mi történik odahaza.”

A portál szerint az ország gyermekei, akik nem voltak a menekültek között, most nagyrészt a föld alatt, pincékben és metróperonokon élnek, miközben szólnak a légvédelmi szirénák.

Egy másik fotón egy szülészeti kórház egészségügyi részleggé alakított és bombamenedékként használt pincéjében egy édesanya, Kateryna Suharokova öleli újszülött babáját Makart, Mariupolban, egy ostromlott fekete-tengeri kikötővárosban.

Egy kép pedig egy kropivnickiji árvaház óvóhelyén készült. Az Ukrán Nemzeti Gárda erről elmondta: “Ez egy speciális árvaház óvóhelye az ukrajnai Kropivnickij városban. Az ottani gyerekek mindegyike árva. Sokan betegek közülük.”

A fényképek megtalálhatók a Daily Mail Online portálon.