Barackleves
Hozzávalók:
egy nagy őszi barackkompót (tíz darab fél barack),
négy szem szegfűszeg,
egy darab fahéj egyben,
fél citrom,
két evőkanál cukor,
két deci tejszín vagy joghurt,
pirított mandula
A barackokat lecsöpögtetjük, a levét félretesszük. 1,5 deci vizet négy szem szegfűszeggel, egy kis darab fahéjjal, három szelet citrommal mérsékelt tűzön tíz percig forralunk. Szűrőkanállal kivesszük a fűszereket, majd hozzáadjuk a kompót levét. 2 deci tejszínt vagy joghurtot a forrásban lévő levesbe öntünk, közben kevergetjük.
Négy-hat szem barackot beleturmixolunk, a maradék barackot apró kockákra vágva a levesbe tesszük. Hidegen-melegen egyaránt fogyasztható, tálaláskor tejszínhabbal és szeletelt mandulával díszíthetjük. Babának kilenc-tíz hónapos kortól adjuk.