Család

Könyvcsere könyvtárat nyitott egy szegedi család a házuk kerítésén

A könyveket bárki szabadon kölcsönveheti vagy kicserélheti általa hozott olvasnivalóval.
2023. Január 26.
könyvek
(Kép forrása: Getty Images)

Szegeden a Fő fasor 109-es számú társasházának kerítésére rögzítettek egy kis kék fadobozt, ami roskadásig telt olvasnivalóval. Az itt található könyvek közül bárki szabadon kölcsönvehet vagy kicserélheti az általa hozott jó állapotú könyvekkel – számolt be róla a szeged.hu.

A portál felkereste a szegedi könyvcsere-doboz ötletgazdáját, Balia-Nagy Juditot, aki elmondta, hogy Budapestről került Szegedre, és korábban ott találkozott hasonlóval. „Budapestről kerültem Szegedre, jó pár éve ott találkoztam hasonló ötlettel, a MOM Kulturális Központ szabad polc néven hirdetett könyvcsere akciókat, mindenki annyi olvasnivalót vihetett haza, amennyit hozott. Így felfrissíthette az otthoni könyvtárát ingyen” – nyilatkozta a portálnak Balia-Nagy Judit, aki hozzátette, hogy Szegeden sem példa nélküli az ötlet, látott már hasonlót a Dóm cukrászdában és az Alsóvárosi Művelődési Házban is.

A közös könyvtár létrehozója az interneten talált rá egy ötletre, amit átvett, a „Little free library” mozgalomra. Ennek a lényege az, hogy egy kis, házi készítésű fadobozban helyeznek ki könyveket a saját házuk elé, és ezekből választhatnak az arra járók.

A megvalósításhoz Balia-Nagy Judit családja is hozzájárult. Elmondta a portálnak, hogy ezermester édesapja készítette el a fadobozt, a lányai segítettek a festésben, de férje is kezdettől fogva mindenben támogatta, míg az induló könyvkészletet az édesanyja ajánlotta fel. „Kicsit féltem, hogy a mai digitális világban hogyan fogadják majd az erre járók, de óriási meglepetésemre, ütött az ötlet, egyre többen jönnek és cserélnek könyveket.

A könyvcsere dobozról képeket is készített a szeged.hu.

Forrás: szeged.hu