Család

Kevesebb gyereket vállalnának az európia fiatalok, hogy megmentsék a bolygót

A hét uniós országra kiterjedő felmérés szerint a fiatalok lemondanak az autóról, hajlandóak vegánok lenni és kevesebb gyereket vállalnának a klímaválság leküzdéséért.
2023. Október 26.
zero waste kamasz
Kép: Getty Images

A YouGov friss közvélemény-kutatása hét uniós ország fiataljait kérdezte meg az előttük álló tíz évről. A kutatást Nagy-Britanniában, Dániában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Svédországban végezték augusztusban.

A megkérdezett 18-24 évesek több mint fele szerint a következő tíz évben nem lesz saját ingatlana, és még ennél is többen érzi úgy, hogy a gazdasági válság miatt nem fognak családot alapítani egy évtizeden belül.

Arra a kérdésre, hogy milyen áldozatokat hozna a globális felmelegedés elleni küzdelem érdekében, a 18-24 évesek 28%-a és a 25-34 évesek 30%-a válaszolta, hogy hajlandó lenne kevesebb gyermeket vállalni, mint amennyit egyébként szeretne. Az idősebb generációknál ez a szám 13-19 százalék volt, de ezt az eredményt árnyalhatja, hogy jelentős részük már szülő.

Bár a 18-24 éveseknek csak 21%-a mondta azt, hogy hajlandó – vagy már meg is tette – teljesen elhagyni a húst és a tejtermékeket az étrendjéből, ez még mindig jelentősen magasabb arány, mint az idősebb korosztályokban (az 55-64 évesek 17%-a és a 65 év felettiek 13%-a).

A fiatalabb generációk sokkal nagyobb valószínűséggel hajlandóak többet fizetni a repülőjegyekért (a 18-24 évesek 30%-a, szemben az 55 év felettiek 22%-ával), és csak használt ruhákat vásárolnak (a 18-24 évesek 35%-a és a 24-34 évesek 38%-a, szemben a 65 év felettiek 26%-ával).

A kertészkedés, a szezonális termékek fogyasztása, a zero waste életmód, az egyszer használatos műanyagok mellőzése inkább az idősebb megkérdezetteknél népszerű.

A globális felmelegedés miatt a megkérdezettek több mint hetven százaléka szorong minden korosztályban. Legalább 64 százalékuk egyetértett azzal, hogy a bolygó éghajlatának változásáért az emberek a felelősek.

Az olaszok, a spanyolok és a britek mondták a legnagyobb valószínűséggel, hogy hajlandóak lennének változtatni életmódjukon az éghajlati vészhelyzet leküzdése érdekében, míg a németek – akiknek egynegyede szerint a globális felmelegedés nem az embereknek köszönhető – a legkevésbé.