Baba

10 meglepő dolog, ami egy újszülöttel történik

Mutatunk nektek pár érdekes tényt a babák első évéről.
2021. December 17.
Egészen meglepő titkaik vannak az újszülötteknek (Fotó: Getty Images)

Az ember igyekszik felkészülni egy újszülött fogadására, hogy mire megérkezzen a baba, úgy érezze, mindent tud. Aztán a pici elkezd cseperedni,  és kiderül, egy csomó mindenről nincs szó a könyvekben.

Mutatunk nektek pár érdekes tényt a babák első évéről:

1. Az újszülött tudja, ki az édesanyja

Amikor egy kisbaba megszületik, annyi új inger éri, hogy gyakorlatilag azt sem tudja, hova kapjon. Minden és mindenki új neki, egyvalakit kivéve: az édesanyja. Kutatások igazolták, hogy a baba azonosítja az anya hangját, szívhangját és illatát – a legelső pillanatoktól kezdve.

2. Kihullhat a haja

Vannak babák, akik dús hajjal jönnek a világra, ám születésük után nem sokkal megkopaszodnak. Ennek elsősorban hormonális okai vannak.  Születéskor a babánál a hormoncsökkenés miatt pihenő fázisba kerülnek a hajhagymák, ami hajhullást okoz. De a hajszálak visszanőnek, gyakran már nem sokkal azután, hogy kihullottak.

3. Nincsenek könnyei

Ne lepődj meg, de kisbabád sokat fog sírni, viszont nem lesz könnyes a szeme. A könnycsatorna ettől még működik, a szem nedvesen tartását biztosítja, csak a sírásnál ismert könnycseppet nem termeli még.

4. A babák rövidlátóak

Nincs baj, csupán a látásnak is fejlődnie kell. Amikor megszületnek, alig 10 centire látnak el, ami pont akkora távolság, mint amekkora az anya melléből táplált baba és az anya arca között van. Aztán idővel egyre távolabbi dolgokat is észrevesznek, felismernek.

5. Jellemzően kék szemmel születnek

Aztán fél éves koruktól elkezd változni a szemszín, igazodva a szülők szemének színéhez és kialakul a végleges szín. Persze vannak, akiknek kék marad a szemük.

6. A legkisebbeknek nincs térdkalácsuk

Az újszülötteknek van ugyan egy térdkalácsra emlékeztető porc a lábukban, de a valódi térdkalács csak 6-7 hónapos korukra fejlődik ki, igazodva az időhöz, amikor a többség kúszni-mászni kezd.

7. Fejlett a szaglásuk

Furcsa lehet, de a babáknak a szaglásuk a legfejlettebb érzékük, az anyatejet például bármilyen más élelmiszer közül ki tudják választani, már egészen pici korukban. Sőt, saját anyukájuk tejét is meg tudják különböztetni más anyák tejeitől.

8. A babák gyakran tüsszentenek

Ennek egyszerű oka van, így tisztítják az orrjárataikat. A tüsszögés ráadásul segít nekik az orrlyukak tágításában, amire a szoptatás miatt van szükség, mert nyilván evés közben is levegőt kell venniük.

9. Tudják szabályozni a testük hőmérsékletét

Egyes speciális katonai egységeknél ezt külön tanítják, pedig babakorunkban még mind tudjuk, hogyan érezzük magunkat kényelmesebben. Hidegben a kisbaba is összegömbölyödik, hogy minél kevesebb hőt adjon le, míg – ha nagy melege van – kiterül, szétnyitja végtagjait, mintha napozna.

10. Az újszülöttek is álmodnak

Azt ugyan nem tudjuk megmondani, hogy miről, de azt igen, hogy a nap nagy részét átalvó babáknak is jár az agya szundikálás közben és álmodnak. Alvás alatt kétszer annyi időt töltenek REM szakaszban, mint egy átlagos felnőtt. A REM fázis alatt acetilkolin szabadul fel a szervezetben, ami átállítja az emberek agyát álom üzemmódba.