Baba

22-én bringás felvonulás, autómentes nap!

Bringások demonstrálnak országszerte! Itt találod a részleteket, ha te is ott szeretnél lenni. Vagy tájékozódj az útlezárásokról és várható dugókról.
2011. Szeptember 22.

2011. szeptember 22-én, az Autómentes Napon, 18:30-kor indul a Budai Parkszínpadtól (XI.ker. Feneketlen-tó) a bringás felvonulás, és szabadon választott útvonalon, a KRESZ szabályai szerint közlekednek a városban. 20:00-kor találkoznak a Szépművészeti Múzeum lépcsőinél, a Hősök terén.

Így kerülheted el, ha autózol: A legtöbb bringásra a Bartók Béla út, Szabadság híd, Kiskörút, Andrássy út útvonalon lehet számítani. Itt is a forgalomban közlekednek, de itt rendőri segítséget is kapnak a biztosításban. A többi útszakaszon nem várható komolyabb torlódás. A villamosok menetidejében jelentős csúszás nem várható, de a buszok lassabban járnak majd, így érdemes inkább a villamos és metróvonalakon utazni. A felvonulással járó dugókat észak-déli irányban az alsó rakpartokon, kelet-nyugati irányban az Árpád-, Erzsébet- és Lágymányosi hídon lehet leginkább elkerülni. Javasolt kerülőút még az Alkotás út és a Hungária körút.

A kezdeményezés célja

A Critical Mass résztvevői a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés, és szmog csökkenéséért demonstrálnak. Szeretnék, hogy Budapesten tovább emelkedjen a kerékpárral közlekedők aránya, és végre ne csak a civilek, hanem a város vezetői is tegyenek ezért. – Nem célunk a biciklizés ráerőltetése a város polgáraira, csak a közösségi szintű gondolkodás és az ésszerű mobilitás térnyerése. Az akció olyan városlakók kezdeményezése, akik már meghozták a maguk áldozatát és a számukra ma még kedvezőtlen körülmények ellenére is elsők között változtattak. Döntésükkel már enyhítették a dugókat, átadták helyüket a tömegközlekedési eszközökön, és követhető alternatívát mutattak fel.A budapesti Critical Mass legfőbb célja a kerékpáros közlekedést választók kritikus tömegének elérése volt, és ezt a célt minden körülmény ellenére elérte. Budapesten ez a folyamat megállíthatatlan. Persze továbbra is segít, ha látható, mennyien vagyunk és mit akarunk, mert a város még nem vált kerékpárosbaráttá – olvashatjuk a kezdeményezés honlapján, a www.criticalmass.hu-n.

Ha te is menni szeretnél

A szervezők ezt kérik a résztvevőktől:

Tartsd be a szabályokat! Ne biciklizz a járdán, és a villamossíneken, sőt mindenkire szóljatok rá aki ezt mégis megtenné. Állj meg minden pirosnál, engedd át a feltorlódott gyalogosokat! Világítsd ki a bringád!

Ha nem bírod az “autósokat”, nem látunk szívesen, ne gyere el!A nagyobb kereszteződésekben zöld pólós rendezők fogják segíteni a gyalogosok, és tömegközlekedési eszközök áthaladását. Segítsd a munkájukat, legyél előzékeny azokkal akiknek nehézséget jelent a felvonulás. Ne járass le bennünket vagy a céljainkat.Ez a demonstráció nem az autóvezetők ellen szerveződik, hanem az élhető városért, amihez épp az ő együttműködésükre van leginkább szükség. Nagyon ciki nekünk ha autóvezetőknek beszólogató, őket sértegető bringások tekernek köztünk. Ha ilyen bringást látsz, mindenképpen szólj rá! Ha néhány autóban ülő ember mérges ránk, azt is értsd meg. Ők is áldozatot kénytelenek hozni a mi ügyünk miatt. Már otthon lennének, de most az egyszer más okozza a dugót. Te is éreztél már ilyet a városban, csak gyakrabban. ;)Kérünk, hogy SEMMILYEN politikai párt, vagy mozgalom jelképét ne hozd magaddal. A bringás ügyet szerencsére elkerülték a politikai törésvonalak, így együtt tekerhetünk. Ez ma óriási dolog, nagyon vigyázunk rá.A bringádon legyen villogó vagy lámpa!

Ne fogyassz alkoholt, vagy maradj otthon!

Ha fényképezel, videózol, bámészkodsz, sose tartsd fel a tömeget az úton állva, mert ha az emberek egyszer leteszik a lábukat, utána azon a helyen sokáig bringás dugó lesz.

Szeretnénk a közlekedés gondjairól beszélni a sajtóban, de nem védekező alapállásból. Ehhez a szabályokat be kell tartanunk. Ez eddig elég jól sikerült. Segíts azzal hogy másokat is megkérsz rá, ha kell.

Csak 12 éven felüli gyereket hozz magaddal!

Forrás: criticalmass.hu