Baba

7 jel, hogy többemberes a gyerek

Nem neveletlen és nem elkényeztetett, ma már tudjuk, hogy ők a többemberes babák. Olyan magas igényeik vannak, amelyek kielégítéséhez sokszor nem elég egyetlen ember.
2022. November 15.
Anya vigasztalja síró kisbabát a karjában tartja
Anya, kisgyerek sír, karjában tertja

High need child az angol elnevezés, amit magyarul többemberes gyereknek szoktunk fordítani. Az elnevezés azt takarja, amikor egy babának/gyereknek olyan magas igényei vannak, hogy azok kielégítésére nem elég egy ember. Ők azok a gyerekek, akik egy percig sincsenek el magukban, állandó figyelmet, a szülő folyamatos jelenlétét igénylik. Akik nem találkoztak még testközelből többemberes gyerekkel, ők gyakran hiszik azt, hogy a viselkedés mögött neveletlenség, elkényeztetés áll, pedig messze nem erről van szó. Melyek a legjellemzőbb jelei annak, hogy egy kisgyerek többemberes?

1. Alvás? Milyen alvás?

A te babád hosszan, órákig képes aludni, miután megszoptattad és letetted. A többemberes babákra jellemző, hogy elalszanak szoptatás közben, alszanak kb. 5 percet, majd mint akik kipihenték magukat felébrednek.

2. A szeparációs szorongás egy rémálom

Nem lehet egy pillanatra sem másra hagynod, még az apukájára sem. Még akkor sem, ha csak a másik szobába mennél át úgy, hogy őt nem viszed magaddal.

3. Az autós utazások “szórakoztatóak”

Nem bírják az utazást, leszámítva, ha rettenetesen kimerültek. De ha az autóút túl hosszú, az maga a pokol. Nem bírnak hosszú időn át egy helyben ülni, ki akarnak szállni és mivel azt nem lehet, nehéz elterelni a figyelmüket és megakadályozni a hisztit.

4. Az önálló alvás csak egy álom

Gyakori, hogy csak anyán alszik el, nem csecsemő korában, hanem később is.

5. Már az is lehetetlennek tűnik, hogy egyszerűen csak letedd magad mellé

Nem szeret hosszabb (vagy rövidebb) időt egyedül tölteni, egyedül alatt azt értsük, hogy a mama mellett a földön játszva. A testi kontaktusnak kiemelten megnyugtató szerepe van: ölben ülés, cipelés, hordozó.

6. Apa/egyéb családtagok szóba sem jöhetnek

Az édesapa még csak-csak, de kizárólag addig, amíg anya nincs ott, nem hallható, nem látható a jelenléte. Más családtagok szóba sem jöhetnek. Nem szeretnek az anyán (maximum az apán) kívül mások ölében ülni, karjában lenni.

7. Minden küzdelemnek tűnik

Egy kisgyerekkel, akinek szinte állandó fizikai kontaktusra van szüksége nem habkönnyű az élet, az anyák gyakran nagyon kimerültek. A többemberes babák mindig karban szeretnek lenni, keveset alszanak, az anyán kívül nem nagyon fogadnak el mást.

De ez az állapot nem tart örökké: az első 12-15 hónap kemény, utána fokozatosan enyhülni szokott. A többemberes gyerekek egyszerűen egy kicsit később kezdik a leválást az anyáról, de ahogy a babycenter.com cikkében egy anya kifejti, az ő többemberes gyereke 5 évesen imád a nagyszüleivel lenni, simán alszik náluk is, éjjel egyedül alszik a saját ágyában és semmilyen problémát nem okoz számára egy hosszabb autós utazás sem.

Kép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu