Baba

A babák szuperképessége: a búvárreflex

Gondoltad volna, hogy a csecsemők a búvárreflexnek hála, akár két percet is víz alatt tudnak tölteni? Minek köszönhető ez a múlékony képesség, és miért fontos, hogy ne váltsuk ki túl sokszor?
2020. Szeptember 26.
A babák szuperképessége: a búvárreflex (fotó: Getty Images)

Mi is az a búvárreflex?

A búvárreflex egy veleszületett képesség, ami azt takarja, hogy ha egy kisbaba orra és szája egyszerre víz alá kerül – vagy lefröcskölik, vizes lesz – akkor a gyermek légzőmozgásai leállnak, szívverése pedig lelassul. Az apróság így kerüli el automatikusan azt, hogy vizet nyeljen vagy, hogy légútjaiba, tüdejébe víz kerülhessen. Azáltal, hogy a légzőmozgásokat leállítja a kicsi szervezete a bevitt oxigént képes tovább tárolni, és abból a legfontosabb szerveket, mint az agy és a szív egy kis ideig még megfelelően ellátni. A búvárreflex tehát a babák szervezetének egy kiemelkedően fontos védekezési mechanizmusa.”A reflexek bizonyos ingerekre adott válaszok, nincs ez másképpen a búvárreflex esetében sem. Ennek megélése illetve a megfelelő korban való eltűnése a kicsik idegrendszerének helyes fejlődéséről tanúskodik. Míg megléte segít bizonyos mozgások, viselkedések kialakulásának előkészítésében, addig fennmaradása számos későbbi fejlődési nehézség forrása lehet. Általánosságban elmondhatom, hogy a kicsik 6 hónapos korára már legtöbbször leépül a búvárreflex, de munkásságom során találkoztam már olyan gyerkőccel is, aki még egy éves korában is rendelkezett vele” – meséli Mattesz Csilla vízi terapeuta, a Vízipók Egyesület vezetője.Érdekes az is, hogy sokan úgy gondolják, hogy a kilenc magzatvízben eltöltött hónap után – ráadásul a búvárreflexszel felfegyverkezve a kisbabák tudnak úszni. Az valóban igaz, hogy a vizes közegbe kerülve, víz alá merülve az apróságok úszáshoz hasonló mozdulatokat végeznek, ám nagyon fontos kiemelni, hogy ennek ellenére a picik nem képesek úszni -, sem erejük nincs elég, sem felépítésük nem alkalmas még erre – , és a búvárreflex sem védi meg őket a fulladástól. A kicsik vízzel való ismerkedése tehát szigorúan hozzáértő szakemberek felügyeletével ajánlott. Így nem csak a biztonságuk garantált, hanem az is kizárt, hogy esetleg traumatikus élményt okozzunk gyermekünknek, ami nagyobb korban esetleg visszaköszönhet és víziszonyt, félelmeket okozhat.

Babák és a víz

A kicsik legtöbb esetben kedvelik a vizet, a pancsolást. A vizes közeg fejlesztőleg hat a gyerekek mozgására, logikai gondolkodására, kiegyensúlyozottabbá teszi az idegrendszer fejlődését, mindemellett pedig remek kötődést elősegítő program anya/apa és gyermeke számára. Arra viszont nagyon fontos figyelnünk, hogy hol és hogyan ismertetjük meg apróságainkkal a vizet és az úszás alapjait.A legideálisabb a szakavatott segítséggel, babaúszás oktatóval zajló otthoni kádas “úsztatás”. Nem csak a megszokott biztonságos, halk és nyugodt közeg, de a klór és egyéb fertőtlenítőszer mentes víz is emellett szól. Ráadásul nincs külön hercehurca a levetkőzéssel – felöltözéssel, hajszárítással, mindent körítést aszerint a rutin szerint lefolytathatunk, mint egy átlagos fürdetés esetében.Amennyiben mégis uszodába vinnénk a csemeténket, érdemes először bejárnunk a terepet. Megtudakolni milyen eljárással fertőtlenítik a babaúszáshoz használatos medence vizét (korszerű vízforgató berendezés, klór, klórmentes tisztítószer, UV csírátlanítás stb.), megszemlélni, hogy az öltözőben biztosítva van-e a gyermek átöltöztetéséhez, pelenkázáshoz szükséges felület esetleg járóka, amíg anya/apa is átöltözik. Érdemes beülni egy foglalkozásra és megnézni milyen módszerrel dolgozik az oktató, szimpatikusnak érezzük-e magát az egész eljárást. Így elkerülhetőek az esetleges kellemetlen meglepetések, amiket a babával kezünkben sokkal rosszabb lenne megtapasztalni.

Búvárreflex és babaúszás, jó ötlet vagy sem?

A babaúszás elnevezés kissé félrevezető, hiszen ezeken a foglalkozásokon még egyáltalán nem történik valódi úszásoktatás. A vizes program lényege, hogy a kicsik megismerkedhessenek a vízzel, élvezzék, játszanak és mindezt szüleik vagy egy tapasztalt babaúszás oktató biztonságot nyújtó kezeiben tehessék meg.”A babaúszás nagyon hasznos és a legtöbb apróság örömmel vesz részt benne. Fontos, hogy semmit se erőltessünk, nem kell őket a vízbe dobni, víz alá nyomni, ettől nem fognak hamarabb megtanulni úszni. A Mattesz módszer lényege, hogy a szülők és gyermekeik együtt vannak a medencében, zene szól, verseket, mondókákat mondunk és mindenki jól érzi magát. A játékos, pörgős-forgós gyakorlatok stimulálják a kicsik idegrendszerét, és előbb-utóbb – hiszen minden kicsi más és más – a babák maguktól fognak a vízbe merülni. A foglalkozásaim elősegítik a nagymozgások kialakulását és megfelelő lépéseit – például, hogy ne maradjon ki a kúszás vagy mászás – hiszek ezek hiánya bizonyítottan hátrányt jelenthet később, amikor a gyerekek iskolába kerülnek és számolni, olvasni kezdenek tanulni” – foglalja össze a közkedvelt babaúszás oktató.Többen érvelnek azonban a “babaúszás”, a kicsik szándékos vízbe merítése ellen, mondván azáltal, hogy a foglalkozás során többször is kiváltják a búvárreflexet, azzal akadályozzák annak megfelelő időben történő leépülését, s ez akár idegrendszeri sérüléseket okozhat.”Az én módszerem sem támogatja a sok merítést, ugyanis ha hajlama van a babának, akkor a túl sok merítéstől akár figyelemzavar, túlmozgások is kialakulhatnak és valóban, ha ezek a csecsemőkori reflexek nem épülnek le időben, akkor az idegrendszer is éretlen marad” – teszi hozzá Mattesz Csilla.

Fokozott óvatossággal a vírusos időszakban

Kiemelten fontos ebben az időszakban, hogy megfelelő higiéniájú uszodát válasszunk, kerüljük a legforgalmasabb időszakokat – hogy az öltözők zsúfoltságában ne legyünk fokozottan kitéve a különböző megbetegedéseknek -, és a legfontosabb, hogy ha gyermekünknél orrfolyást, köhécsélést, esetleg hőemelkedést tapasztalunk semmiképpen se vigyük uszodába.A közös úszás megkezdése előtt fordítsunk időt arra, hogy alaposan lezuhanyozzunk, elkerülve ezzel azt, hogy esetleg a kicsik számára potenciálisan veszélyes kórokozókat juttassunk a vízbe. Azokat az apróságokat, akik az úszós foglalkozások után hajlamosabbak a fülgyulladásra, hurutos megbetegedésekre, most ajánlott egy darabig nem vinni ilyen jellegű vizes programra, hanem megvárni amíg nőnek egy kicsit és megerősödik az immunrendszerük.