Baba

A COVID-19 előfordulása a gyerekeknél

Világszerte kevesebb COVID-19 esetet jelentettek a 0-17 éves gyerekek körében, mint felnőtteknél.
2020. Szeptember 14.
A COVID-19 előfordulása a gyerekeknél (fotó: Getty Images)

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) szerint az Egyesült Államokban és a világszerte is kevesebb koronavírusos esetet jelentettek a gyerekek (0-17 évesek) körében, mint a felnőtteknél. Míg az Egyesült Államok lakosságának 22 százaléka gyerek, a legfrissebb adatok szerint csupán 7,3 százalékuk kapta el a COVID-19-et.

Az Egyesült Államokban a gyermekek eseteinek száma és aránya folyamatosan nőtt 2020 márciusától júliusig. A gyermekeknél a koronavírus-fertőzés valódi előfordulása nem ismert a széles körű tesztelés hiánya miatt, elsősorban a felnőtteket és a krónikus betegségben szenvedőket tesztelik.

Lényegesen alacsonyabb a gyerekek aránya a kórházi kezelésre szorulók körében is, ez arra enged következtetni, hogy kevésbé súlyos a gyerekek körében a betegség lefolyása, mint a felnőtteknél.

Az azonban nem világos, hogy mennyire fogékonyak a gyerekek a vírusra, ahogy az sem, hogy mennyire képesek továbbadni azt. A legfrissebb adatok arra utalnak, hogy a gyerekek azonos vagy magasabb vírusterhelésnek vannak kitéve, mint a felnőttek és továbbadhatják a fertőzést.

Az Egyesült Államokbeli iskolabezárások és egyéb korlátozó intézkedés miatt lehetett az, hogy csökkent a gyerekek körében a COVID-19 fertőzés és átadás 2020 tavasza és nyár eleje között. Az iskolák megnyitása előtti és utáni adatok elemzéséből közelebb juthatunk annak megértésében, hogy hogyan működik a koronavírus-fertőzöttség a gyerekeknél.

(via cdc.gov)