Baba

A csecsemők felismerik, ha utánozzák őket

Egy tanulmány szerint már a hat hónapos babák is felismerik, amikor a felnőttek utánozzák őket. És tetszik nekik.
2020. Június 15.
A csecsemők felismerik, ha utánozzák őket (fotó: Getty Images)

A hat hónapos babák felismerik, amikor a felnőttek utánozzák őket, és az utánzókat barátságosabbnak tekintik – állítja a svédországi Lundi Egyetem egy tanulmánya. A csecsemők hosszabb ideig nézik és tovább mosolyognak arra a felnőttre, aki utánozta őket, szemben azzal, amikor a felnőtt más módon kapcsolódik hozzájuk. A csecsemők szívesebben közelítettek hozzájuk, és vettek részt a közös játékban.

A kutatásban hat hónapos babákkal találkoztak az otthonukban a kutatók és négy különféle módon játszottak velük. Utánozták mindazt, amit a baba csinált, mintegy tükörképként, fordított tükörképként reagáltak, csak a mozgásukat utánozták, miközben arcuk rezzenéstelen maradt, illetve különbözőképpen reagálta, annak megfelelően, ahogy a baba épp megkívánta. Utóbbit függő reagálásnak nevezzük, így reagálnak a szülők a mindennapok során.

A kutatók azt találták, hogy a csecsemők hosszabb ideig nézték és tovább mosolyogtak arra a felnőttre, akik tükörképként képezték le őket és megpróbálták gyakrabban megközelíteni ezt a felnőttet.

“Úgy tűnik, hogy a babák utánzása hatékony módja annak, hogy felkeltsük az érdeklődésüket és a velük való kapcsolatot. Az anyák nagyon meglepődtek, hogy babák örömmel kapcsolódtak egy idegenhez” – mondja Gabriela- Alina Sauciuc, a Lundi Egyetem kutatója és a tanulmány fő szerzője.

A kutatás során azt is tapasztalták, hogy a babák előszeretettel ismételgetik azt a cselekvést, amit a felnőtt leutánzott és közben figyelik a kutató reakcióját. Például amikor egy baba az asztalra ütött és a kutató leutánozta ezt, akkor a baba többször is direkt ütött az asztalra, hogy megfigyelje, hogyan reagál a felnőtt. Még akkor is így volt, amikor a kutató a cselekvés során semmilyen érzelmet nem mutatott.

“Ez nagyon érdekes volt. Amikor valaki aktívan teszteli az utánzó embert, az általában arra utal, hogy az utánozott személy tudatában van annak, hogy a saját viselkedése és a másik viselkedése között összefüggés mutatkozik” – mondja Sauciuc.

A kutatók régóta azon gondolkoznak, hogy az utánzás vajon a kulturális normákat és interakciós rutinokat mutatja meg a csecsemőknek vagy  ezek a közös cselekvések közös érzésekkel és szándékokkal párosulnak-e inkább.

“A kísérlet megmutatta, hogy a 6 hónapos csecsemők felismerik, hogy utánozzák őket, és hogy az utánzásnak pozitív hatása van az interakcióra. Továbbra sem tudjuk, hogy mikor kezdődik pontosan az utánzás és milyen szerepet játszik az utánzás felismerése – mondta Sauciuc.

A kutatást a PLOS One publikálta.

(via)