Baba

A fejlődése érdekében a komfortérzetére is figyelj oda

A mozgásfejlődés igen korai szakaszában is fontos, hogy a babának minden feltételt biztosíts ahhoz, hogy minden hátráltató tényező nélkül, szabadon fedezhesse fel a világot.
2020. Május 14.
Könnyebb a peluscsere bugyipelenkával

Lássuk, melyek a fontosabb mozgásfejlődési mérföldkövek a gyermek 3 éves koráig. A nagy mozgások, a helyváltoztatás 4 hónapos kor környékén indul meg igen látványosan. Ekkor kezd a kicsi a hátáról az oldalára fordulni. Ez a próbálkozás a 6-7. hónapban teljesedik ki: ekkor a baba már hasról hátra és hátról hasra is ügyesen fordul.

A következő jelentős mérföldkő az önálló, stabil ülés. A kicsik erre a képességre általában 7-10 hónapos korukban tesznek szert. A 8. hónap elhozza az igazi mozgékonyságot. Először még csak kúszni, majd mászni kezd a csöpp, a 9 hónapos pedig már meghódítja az egész házat – semmi sem marad rejtve előtte, már ha eléri. Van, akinél korábban jön el az állás, de a legtöbb baba 12 hónapos korában már áll, majd 13 hónaposan jár. A járás 9 és 17 hónapos kor között bármikor megindulhat.

2 éves koráig sajátítják el a kicsik a lépcsőzés tudományát, de a váltott lábbal történő lépcsőzésre 3 éves korig még várni kell. Egészen korán, 1 éves kor környékén már lehet labdagurítós játékot játszani a kicsivel, a labda elkapására azonban csak később lesz képes a pici, körülbelül 3-4 éves korában.

Támogasd a mozgásfejlődését!

Hogy segítheted a kicsik fejlődését? A legfontosabb, hogy biztosítsd neki a szeretetteljes hátteret. Nem elég szeretni, ki is kell mutatni: öleld meg minél gyakrabban, tölts vele sok minőségi időt! Biztosítsd számára az elegendő alvást, de legalább ennyire fontos a megfelelő, minőségi táplálkozás is. Kulcsfontosságú, hogy rengeteget beszélj hozzá: az sem baj, ha a napi rutin közben folyamatosan kommentálod a ténykedéseidet, még ha furának is tűnik a narrátor szerep. Az olvasás már az első hónapoktól hasznos, ahogy a megfelelő ingert biztosító játékok is.

A ruha és pelus is lényeges

Ha a kisbabák fejlődéséről beszélünk, gyakran nem jut eszünkbe, hogy a biztonságos, ingergazdag környezet megteremtésén túl milyen nagy szerepe van annak, hogy mit visel a baba. Ha a ruházatára gondolunk, a kényelmes, nem szoros, nem túl bő, nem túl meleg ruházat jelentősen hozzájárul a baba jólétéhez és ezzel az egészséges fejlődéséhez is.

A ruházat mellett legalább ilyen fontos, hogy milyen pelenkát visel a baba. Bizonyára te is tapasztaltad, hogy egy olyan pelenka, ami nem illeszkedik a baba hasához, combjához, dörzsöli a bőrét, vagy szivárog, milyen kellemetlen tud lenni a baba számára.

Minden szülő tapasztalja, hogy bizony egy-egy étkezés jelentősen megnövelheti az egyébként sem pici babapocakot, sokszor éppen a hasnál túl szoros pelenka okoz kellemetlen perceket, órákat a kisgyermeknek. A derékban rugalmas pelenka követni tudja a baba étkezése után tapasztalható haskörfogat növekedést, növeli a komfort-, és szabadságérzetet, ezáltal segíti a baba fejlődését.

A már kúszó-mászó, járó, állandóan mozgásban lévő babák pelenkázása nem mindig egyszerű feladat, hisz a világot éppen felfedező kisgyermek “nem ér rá” egy hosszas peluscserére. Erre a problémára megoldás a könnyen, szinte egy mozdulattal feladható, leszedhető bugyipelenka. Ez nemcsak a szülőnek nagy segítség, a babának is jó, mivel a peluscsere így gyorsabbá, egyszerűbbé válik. A gyors pelenkacsere után pedig jöhet újra a felfedezés, kalandozás.

A komfortérzet fontosabb, mint hiszed

A nyűgösség, gyakori sírás, rosszkedv oka sokszor épp az, hogy a baba nem érzi magát komfortosan. A szabad mozgás az egészséges fejlődés alapfeltétele, ösztönzi, magabiztosabbá teszi a babát. Szabad mozgás nélkül nincs felfedezés, öröm, figyelem, motiváció sem.

Egy rosszkedvű baba, kisgyerek nem lesz kíváncsi a világra, hiszen a kényelmetlen érzés köti le minden figyelmét, energiáját. Éppen ezért egy jól megválasztott pelenka sokkal nagyobb jelentőséggel bír a baba egészséges fejlődése szempontjából, mint ahogy elsőre gondoljuk.

Ahogy a baba mozgása fejlődik és a forgást felváltja a kúszás, majd a mászás, az addig viszonylag passzív babából egy kíváncsi, izgő-mozgó felfedező válik. Ahogy a fekvő helyzetből négykézlábra, majd két lábra áll a baba, a világ kitárul előtte, a perspektíva megváltozik, de a kíváncsiságát és bátorságát visszavetheti, ha nem tud kifelé figyelni, mert a kényelmetlen pelenka-érzés a belső állapotok felé tereli a figyelmét. 

Ha olyan pelenkában van a kicsi, ami jól illeszkedik a pocakjára (evés előtt és után is), szárazon tartja, szinte észrevétlen hordani, akkor ez lehetővé teszi számára azt, hogy magabiztosan fedezze fel a körülötte lévő világot. Egy rosszul illeszkedő, a mozgásfejlődési szakaszok igényeit nem követő pelenka akadályozhatja a babát a szabad mozgásban, és a fejlődésben is hátráltathatja.

A cikk elkészítését a Pampers támogatta.