Baba

A férfiak munkahelyi kilátásait nem befolyásolja, ha gyerekük születik

Az anyagi helyzetüket és a munkahelyi kilátásaikat sem befolyásolja jelentősen, ha gyerekük születik, vagy ha mégis, akkor pozitív irányba.
2021. Február 06.
A férfiak munkahelyi kilátásait nem befolyásolja, ha gyerekük születik (fotó: Getty Images)

A Kohorsz ’18 kutatás harmadik szakaszába lépett: az apákat is megkérdezték a szülőségről. A most bemutatott előzetes eredmények 2025 válaszadó adatain alapulnak – olvashatjuk a kohorsz18.hu-n. (A kutatás úgy nevezett születési kohorszvizsgálat: a résztvevő gyermekek azonos időszakban, 2018/19-ben születtek, vagyis közös kohorszot, nemzedéket alkotnak. Az ő szüleiket kérdezte meg a kutatás különféle témákban.)

A kutatási eredményekből illetve a megkérdezett apák válaszaiból az derül ki, hogy az apák egyharmada (35%) az elmúlt három hónapban sosem volt túl fáradt ahhoz, hogy munka után besegítsen a háztartásban, 24,6% ritkán, 27% havonta néhányszor, és 13% akár hetente többször is. A munka tehát befolyásolhatja, hogy mennyire tudnak bekapcsolódni az apák a házkörüli teendőkbe. A kutatás arra is kíváncsi volt, hogy vajon visszafelé milyen a hatás. Az adatok szerint az apák majdnem 70%-ával nem fordult még elő, hogy a munkavégzését negatívan befolyásolják az otthoni teendők, 18,4%-nál ritkán, 10,7%-nál havonta néhányszor és csupán 2%-uknál hetente többször. Viszonylag gyakrabban fordult elő, hogy a munkahelyi kötelezettségeikre nehezen koncentrálnak családi feladataik miatt.

Azaz az derült ki, hogy nehézséget okoz az apáknak a munkahely és a magánélet egyensúlyban tartása, de az egyensúly inkább a magánélet, mintsem a munka rovására borul fel.

Arra a kérdésre, hogy a gyermekük születése után miképpen változott az anyagi helyzetük a megkérdezett apák 21%-a értékeli úgy, hogy jobb, vagy sokkal jobb lett az anyagi helyzete, mint a gyerekvállalás előtt, 69% szerint semmit sem változott, és csak 9% számára lett rosszabb, vagy sokkal rosszabb.

A munkahelyi kilátásaikat tekintve arról számoltak be, hogy 80% nem észlelt változást, 17% érzi jobbnak a lehetőségeit és kevesebb, mint 3% rosszabbnak. Arról is megkérdezték az apákat, hogy vajon partnerüknél történt-e változás a munkahelyi kilátások tekintetében, miután anyák lettek. Az apák 9,5%-a gondolja úgy, hogy partnerük jobb munkahelyi lehetőségekkel bír, mint a szülés előtt, 68,5%-uk nem lát különbséget, és több, mint 22%-uk szerint romlottak a párjuk lehetőségei.