Baba

A hála jót tesz az egészségnek

Egy kutatás kimutatta, a hálaérzet egészségesebbé tesz minket. Mutatjuk, hogy milyen pozitív hatása van a testre, ha értékeled a másoktól kapott pozitív cselekedeteket, segítséget, szándékot.
2017. Április 21.

A hála is javít a mentális állapoton

Amint arról a Review of Communication című lapban közzétett tanulmányt vezető Stephen M. Yoshimura és Kassandra Berzins beszámoltak, a hálát már korábban is számos pozitív dologgal hozták összefüggésbe. Aki hálás, az például nagyobb valószínűséggel segít másokon, optimistább, többet mozog és kevesebb testi panasszal küzd.

A kutatók megjegyezték, hogy a hála nem azonos a boldogsággal, előbbi ugyanis gyakran egy másik személy cselekedetéből következik, ezért kell hozzá, hogy a másiktól érkező üzenetet megfelelően értelmezzük. Aki hálás, az elégedettebb az életével, reménytelibb és bizakodóbb, így a hálás ember ritkábban depressziós vagy szorongó, kevésbé irigy és a munkájában sem fenyegeti a kiégés veszélye. Emellett akik hálásak, ritkábban betegek és az alvásminőségük is sokkal jobb.

Noha a hálaérzet azonnali pozitív hatásai tisztán kimutathatóak, hosszútávú hatását a szakemberek egyelőre vitatják. A másoktól kapott dolgok értékelésével és az ezért érzett hála gyakorlásával ugyanígy fellendíthetjük kapcsolatainkat és mentális állapotunkat egyaránt.

További cikkek mentális állapot, depresszió témakörben:

Forrás: MediPress