Baba

A két nagy nyúlfül búcsút int

Elhunyt Foky Ottó, a magyar animációs filmművészet meghatározó személyisége. Ennél több hivatalos, száraz szöveget képtelenség vele kapcsolatban leírni, hiszen már a neve hallatán is mosolyra húzódik a szánk.
2012. Szeptember 05.

Elsőre Mirr-Murr kalandjai jutnak eszünkbe, időnként az egerekkel, időnként Kiscsacsival, időnként pedig Oriza Triznyákkal, kóbor macska barátjával bonyolódik ovis szemmel meglehetősen izgalmas helyzetekbe. Természetesen nem Foky Ottó, hanem Csukás István humorérzékét dicséri, hogy a macska az akkoriban kapható egyetlen tápszer (Oriza-T rizsnyák „tejhígítás készítéséhez használható az 5 %-os rizsnyákoldat”) nevét viseli, de az már igen, hogy az egész ország várta a két kalandor macska történeteit többnyire még fekete-fehér televízió előtt.

A következő generáció kedvence a Legkisebb Ugrifüles (Márton András) sorozat, melyben Brekkencs (Gálvölgyi János) és Tüskéshátú (Haumann Péter) a főhős társa. Foky Ottó egy pillanatig sem titkolta, hogy az ovisokat a helyes viselkedésre akarta megtanítani meséivel, mégsem száraz és didaktikus a sorozat, és ezt többek között annak köszönhetjük, hogy a színészek rengeteget improvizáltak a felvétel alatt.

Sokan Foky Ottónak tulajdonítják a Tévémaci alakját is, ám ő valójában csak megreformálta az első, Köber Tibor tervei alapján készült mackót. És persze a Tévémaci sem véletlenül viselkedett úgy, ahogy. „Egy egész fogorvosgárda vizsgálta annak idején, hogy a maci úgy mosson fogat, ahogy a gyerekeknek jó…” – mesélte Foky Ottó.

Akár akart minket tanítani, akár nem, a szívünkhöz nőtt a Maci. Sokan szomorkodtunk Foky Ottó Macijának leváltásán. Foky Ottó Tévémacija harminc évig búcsúztatta a napot a gyerekekkel, idén el kellett búcsúzniuk tőle. És 2012. szeptember 3-án az apukájától is.

Minden jót, Foky Ottó!