A böjtölést hosszú idők óta vallási rituálékkal, diétával és politikai tiltakozással szoktuk összefüggésbe hozni, de amerikai kutatók most bebizonyították, hogy a rendszeres időközönként ismétlődő koplalás jótékony hatással van a szívre és az egészségi állapotra.
Az Intermountain Orvosi Központ Szív Intézetének kutatói felfedezték, hogy a böjtölés nem csak a szívkoszorúér-betegség és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát csökkenti, de jó hatással van az ember koleszterinszintjére is. A diabétesz és a túl magas koleszterinszint a szívbetegségek ismert kockázati tényezői.
A kutatók a felfedezést saját korábbi, 2007-es tanulmányuk alapján tették, amely összefüggést talált a koplalás és a szívkoszorúér-betegség kockázatának csökkenése között, mely az amerikai férfiak és nők körében az egyik vezető halálok. Az új kutatás bizonyította, hogy a böjtölés az olyan szívbetegségeket okozó rizikófaktorokat – mint a trigliceridek, vagyis a táplálkozás során felvett semleges zsírok, a túlsúly és a magas vércukorszint – is jelentős mértékben csökkenti.
„Az új felfedezésünk bizonyította, hogy a korábbi kutatásunk eredményei sem a véletlenen alapultak”, mondta Dr. Benjamin D. Horne, az Intermountain Központ kardiovaszkuláris és genetikai járványtan részlegének igazgatója. A koplalás kínzó éhséget, vagy stresszt eredményez. Válaszul a szervezet több koleszterint szabadít fel, így a glükóz helyett testünk a lerakódott zsírt használja üzemanyagként. Ennek következtében csökken a zsírsejtek száma, és minél kevesebb zsírsejt található a szervezetben, annál kisebb az inzulin-rezisztencia, vagy a diabétesz kialakulásának kockázata, magyarázta a felfedezés jelentőségét Dr. Horne.
A kutatás eredményeit az Amerikai Kardiológiai Főiskola New Orleansban megrendezett éves tudományos konferenciáján mutatták be.
Kapcsolódó cikkeink:
Forrás: Medipress