Baba

A rendszeres védőnői látogatások segítenek megelőzni a gyermekágyi depressziót

Egy klinikai kísérlet adatait elemezve kiderült, hogy a védőnők (Angliában Health Visitors) rendszeres látogatásai révén megelőzhető a gyermekágyi depresszió kialakulása.
2010. Szeptember 13.

DepresszióA kísérletek a Nottinghami, a Sheffieldi és a Leicesteri Egyetemeken végezték Terry Brugha professzor vezetésével. Az eredményeket a Psychological Medicine című lapban közölték. Ez az első nagyszámú résztvevővel készült, randomizált vizsgálat, mely statisztikai adatokkal is alátámasztja a depressziós esetek számának csökkenését.

“A speciálisan képzett védőnők rendszeres látogatása segíthet a szülést követő évben a depresszió megelőzésében. A hagyományos ellátásban részesülő nők sokkal nagyobb valószínűséggel lettek depressziósak a szülést követő hat hónapban, mint a képzett védőnők kismamái” – állapították meg a kutatók.

A felmérésből az is kiderült, hogy a rendszeres látogatások eredményeként a nők depresszióra való hajlama 30 százalékkal csökkent a gyerekágy első hat hónapjában és ez a javulás megmaradt a következő 18 hónapban is. Ha a hathetes korban történt látogatás során átbeszélték a depressziós kérdőívre adott válaszokat, tovább csökkent a betegség kialakulásának valószínűsége.

A képzési költségek jócskán megtérültek, mert hatására a védőnők érdemben több időt töltöttek azokkal a kismamákkal, akiknek lelki támaszra volt szükségük. A kapcsolat a gyerekek iskolás koráig megmaradt, így az édesanyák szinte barátként fordultak védőnőjükhöz, könnyebben beszéltek valós problémáikról és hathatósabb segítséget is kaptak.

Sikerült támogatókat találni a további kísérletekhez is, de sajnos a programban résztvevő védőnők száma jelentősen lecsökkent. A védőnők szívesen vettek ugyan részt képzéseken és támogatták is a programot, de mindennapos munkájuk jelentős energiát emésztett fel.

A depresszió szülést követően tízből egy kismamát érint. Sajnos következményei ilyenkor még súlyosabbak. Az előrejelzések szerint a depresszió a 2020-as évek egyik legjelentősebb megbetegedése lesz. Manapság a betegséget gyógyszeresen és pszichoterápia segítségével jól tudják kezelni, ám ennek ellenére nem csökken a megbetegedés gyakorisága. A kezelés felfüggesztése gyakran jár a tünetek ismételt jelentkezésével.

Animáció: HáziPatika.com

Forrás: Medipress