Baba

A szamárköhögés megint veszélyes lehet

Újra előbukkant Európa több országában a szerencsére már elfeledett szamárköhögés. Ez főleg ott fordul elő, ahol nincs kötelező, szigorúan ellenőrzött oltási rend.
2012. Január 28.

A szamárköhögés rohamokban jelentkező, jellegzetes köhögés, a betegség lefolyása csecsemőkorban a legsúlyosabb. Az ebben az időszakban elkapott, későn felismert megbetegedés életre szóló maradandó agykárosodást okozhat. Szerencsére Magyarországon nem hallani ilyen esetekről, mert a szamárköhögés elleni védekezés is része az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rendnek. Más a helyzet viszont Angliában és Walesben, ahol 2011-ben az egy évvel korábbihoz képest több mint kétszeresére nőtt a szamárköhögéses esetek száma, de Európa szinte minden országában is egyre gyakrabban fordul elő ez a súlyos tüneteket okozó betegség.

Magyarországon a szigorú oltási rendnekköszönhetően alig fordul elő szamárköhögéses eset. Hazánkban jelenleg tíz fertőző megbetegedés ellen oltanak az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rend keretében. Azért van szükség a védőoltások életkorhoz kötésére, mert együttesen kell figyelembe venni a gyermek védekezőrendszerének életkori sajátosságait és az éppen aktuális járványügyi helyzetet.

Az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rendet főleg ott kritizálják, ahol a védőoltással megelőzhető megbetegedések terén a járványügyi helyzet aránylag jó és nagyjából stabil. Olyan alacsony szintre csökkent ugyanis a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek száma, hogy a lakosság nem fél tőle, mivel generációkon keresztül nem találkoztak közvetlen környezetükben a betegséggel, annak esetleges tragikus következményeivel.

Azonban jó tudni, hogy ez nem szerencse kérdése, hanem az oltási fegyelem eredménye.

Forrás: ANTSZ