Baba

A tuberkulózis (TBC) és a BCG védőoltás

Régen a TBC Európa-szerte elterjedt, sok áldozatot követelő fertőző betegség volt. Legismertebb formája a tüdőtuberkulózis, kórokozója, a Mycobacterium tuberculosis azonban minden szervet képes megbetegíteni.
2003. Szeptember 22.

A tuberkulózis Magyarországon a XX. század ötvenes évei előtt népbetegségnek számított, morbus Hungaricusnak is nevezték. A védőolts bevezetésének, a tüdőgondozó hálózat megszervezésének, a szociális helyzet javulásának, az állattartás kontrolljának köszönhetően, nagyméretű járványokkal nem kell számolni.

2004-ben a WHO Európai Régiójának 52 országa közül 51 országból összesen 414 163 TBC megbetegedést jelentettek, amely a WHO-ban regisztrált bejelentések mintegy 8%-át tette ki. A bejelentett esetek 70%-a a volt Szovjetunió utódállamaiból (12 ország), 15%-a az Európai Unió és Nyugat-Európa területéről (az Európai Unió tagállamai és Andorra, Izland, Izrael, Norvégia, San Marino, Svájc) és 15%-a a balkáni országokból (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Macedónia, Románia, Szerbia-Montenegró és Törökország) származott.

A hazai kedvező helyzetben a 90-es években következett be törés, a TBC megbetegedések száma emelkedett ( 1995-ben 42 új eset). Szigorú járványügyi intézkedések nyomán, a betegnyilvántartás és szűrés átszervezése óta ismét sikeres éveket zárhattunk: 2004-ben az újonnan nyilvántartásba vett betegek száma 9.8%-kal kevesebb volt, mint a megelőző években (100.000 lakosra 24,5 eset felel meg). A csökkenő tendencia folyamatos, így elindultunk az “alacsony incidenciájú” területként jellemezhető országok tábora felé. A hazai csecsemő kori oltási rend szükségessé teszi a gyermekek/serdülőkorúak tuberkulózisának fokozott monitorozását és az eddigieknél is szigorúbb kontaktvédelmet (beteggel való érintkezés), a veszélyeztetett és fertőzött fiatalok megelőző kezelését. A gyermekeken (14 éves kor alatt) előforduló tbc-s megbetegedéseket egyéni klinikai- járványügyi elemzésnek kell alávetni.

A tuberkulózis (TBC) és a BCG védőoltás

Védőoltás: BCG

A BCG-vakcinát 80 éve alkalmazzák a tuberkulózis megelőzésére. Valószínűleg ez a legtöbbször alkalmazott védőoltás a világon. A számítások szerint 1921 óta mintegy 4 milliárd adagot adtak be, és napjainkban is világszerte évente 100 millió körüli újszülött kap BCG-oltást, elsősorban a WHO Expanded Programme of Immunization (EPI) keretében. Magyarországon a kötelező BCG-oltás bevezetése óta (1953) végzett vakcinációk és revakcinációk száma 13 millió körül van. A gyermekkori tuberkulózis kiemelkedően kedvező alakulása – a fertőző tbc-s betegek számának csökkenése mellett – elsősorban az újszülöttek teljes körű BCG vakcinációjának az eredménye.

A BCG-vakcinációval a fertőzést követően kialakuló, ú.n. gyermek-típusú “primér” tuberkulózist és annak korai generalizációját (miliáris tbc, meningitis tuberculosa) lehet megelőzni. A BCG-vakcinációnak nincs másodlagos hatása, azaz nem befolyásolja az ú.n. felnőtt típusú, “postprimér” tuberkulózis kialakulását (kavernás tüdő tbc).

Az oltás a Bacillus Calmette et Guerin rövidítésből kapta a nevét. A Mycobacterium bovis BCG backtériumot a névadó kutatók 13 éven keresztül vitték át (passzálták) egyik táptalajról a másikra. A 13 éves passzálás alatt a baktérium kórokozó tulajdonságait elvesztette, de immunválaszt kiváltó (antigén) tulajdonságait megtartotta. A BCG élő, gyengített (attenuált) baktériumot tartalmaz. Immunválasza eltér a megszokott oltási immunválasztól. Az immunológiai folyamathoz T sejtek szükségesek, kései típusú allergiás reakció, elsajtosodás jön létre, miközben a környéki nyirokszerben kialakul az antitest válasz.

Oltási reakció, oltási szövődmény

Az élet első napjaiban szigorúan a bőr rétegei közé (intracutan) adott igen csekély mennyiségű (0.05 ml) oltóanyag bejuttatása után hetekkel (hónapokkal) sárgásan elszíneződő göbcse jelenik meg. Az immunológiai reakció eredményeként az elsajtosodott szövet kiürül, pörkkel fedett seb hetekig észlelhető. A var általában 2-5 hónapon belül leesik és helyén 2-10 mm átmérőjű felületi heg marad. Mindig a bal felkaron kell keresni az oltás helyét! Ezt a szabályos oltási reakciót a háziorvos ellenőrzi, oltási reakció hiányában az oltást 6-12 hónapos kor között megismétli.

Amennyiben borsónyinál nagyobb duzzanat keletkezik, esetleg a hónalj alatti nyirokcsomó duzzanata is észlelhető, feltételezhető, hogy az oltóanyag a bőr mélyebb rétegeibe került, vagy a szükségesnél több volt a befecskendezett mennyiség. A nem kívánt reakció különösebb kezelést nem igényel, szárazon tartása és védelme a mechanikai irritációtól (dörzsölés) elegendő. Igen ritkán a hónalj alatti nyirokcsomó extrém mértékű duzzanata miatt sebészi feltárás szükséges. Gyakorta tapasztalható, hogy a BCG reakció körül vérbő, hámló, esetenként hólyagos kiütés keletkezik, mely jelenség az immunológiai reakcióval összefüggésben zajlik, ekzématizáció.

Nyugtató, hidratáló krém gyorsíthatja a folyamat múlását. BCG oltással egy időben vagy szabad időközzel bármilyen oltás adható, de oltásra a bal felkart 3 hónapig nem lehet használni!

Oltási ellenjavallat

  • Akut lázas betegség
  • Immunológiai károsodás (veleszületett, kemoterápia után szerzett, HIV pozitív anya gyermeke, terhelő családi kórtörténet, pl.: veleszületett immunhiány)

Koraszülöttek oltása stabil belgyógyászati állapotban testsúlytól függetlenül elvégezhető!

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu