Baba

Agresszív a gyerek? Adj neki Omega-3-at

A szélsőséges agresszió különösen rövid idő alatt csökkenthető.
2016. Május 20.

Egy friss tanulmány szerint az Omega-3-mal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal kiegészített étrend szinte azonnal megszűnteti az agresszív gyermekek erőszakos viselkedését, olvasható a Pennsylvaniai Egyetem kutatóinak nemrégiben megjelent publicisztikájában.

Adrian Raine, a Richard Perry Egyetem kriminológia, pszichológia és pszichiátria professzora karrierje során az antiszociális viselkedés és az agy biológiai funkcióinak hatásai közötti összefüggéseket tanulmányozta. Munkájának középpontjában nem csupán ezen összefüggések, hanem ezek módosítása is szerepel.

Megváltoztatod valakinek az agyát, hogy jobb ember legyen? Hogyan? – teszi fel a kérdést. Hogy tudnánk az agy működését jobbá tenni, hogy a páciensek jobban viselkedjenek? Ezek a fő kérdések foglalkoztatták Raine professzort leginkább, mikor Mauritiuson végezte kutatásait.

A tesztcsoportban hat hónapon keresztül véletlenszerű kiválasztás alapján az alanyok egyik fele Omega-3-at kapott, ellentétben a többi vizsgált személlyel. Az eredmények meglepően jók voltak, de mivel a szigetállam klímája és kultúrája is jelentősen eltért a professzor otthoni körülményeitől, a tesztet elvégezte Pennsylvaniában is.

Abban a kutatásban 290 olyan 11 és 12 éves gyermeket vizsgáltak, akiknek kórtörténetükben már szerepelt valamilyen erőszakos cselekedet. A csoportot négy külön részre osztották, az első Omega-3-at kapott, kalciumot és multivitaminokat, a második csoport heti egy órás terápiás kezelésben részesült, a harmadik csapat mindkettőt, a negyedik pedig forrásokat és információkat, hogyan csökkentsék az agresszív viselkedést.

– A három hónapig Omega-3-mal kezelt gyermekeknél azonnali javulást fedeztünk fel. És habár kétségtelenül jó pár kérdést megválaszolnak az eredmények, vetnek fel újabbakat is, amik leginkább arra engednek következtetni, hogy a témakör több mint összetett.

Nem egyszerűsíthetjük le egyértelműen ennyire az antiszociális viselkedés komplexitását, rengeteg különböző eset létezik. Ez nem csupán az agy működésének köszönhető, sokkal inkább olyan a jelenség, ami egy kirakós puzzle darabkáihoz hasonlítható – fogalmazott a professzor.